Wall Street kvier seg for Spania

Dagens beste dundret opp 20 prosent på tall, men ellers var det ikke så mye å glede seg over på Wall Street torsdag. Ifølge sjeføkonom er det nå bære eller briste for Spania.

Børsen i New York ved Wall Street - Foto: Øystein Schmidt
Børs
De amerikanske børsene hentet seg inn mot slutten, men ikke mer enn at to av de tre nøkkelindeksene så rødt torsdag.Dow Jones karret seg i pluss, og steg 0,15 prosent til 13.146,04. Indeksen har dermed fortsatt kurs for sin 6. måned på rad med oppgang. Nasdaq falt på sin side 0,31 prosent til 3.095,36, mens den bredere S&P 500-indeksen endte ned 0,17 prosent til 1.403,16.Markedet generelt er fortsatt på vei mot sitt beste kvartal siden 1998."Fryktindeksen" VIX (CBOE) hoppet til over 15.Bank of America og American Express var blant de tyngste Dow-komponentene. Aluminiumsgiganten Alcoa bidro til at indeksen endte i pluss, i likhet med Caterpillar. De to steg hhv. 2,0 og 1,7 prosent.Blant S&P-sektorene trakk finans ned, mens nyttesektoren var et lyspunkt.Janus Capital var en av taperne i finanssektoren, og falt 3,6 prosent etter at Jefferies kuttet anbefalingen fra "kjøp" til "hold".I telekom falt både AT&T og Verizon 0,5 prosent etter at Baird kuttet anbefalingen på begge fra "outperform" til "hold". Sprint var sektorens lyspunkt, og steg 5,3 prosent etter at Deutsche Bank uttalte seg positivt om selskapet. På resultatfronten skuffet elektronikkjeden Best Buy med sine kvartalstall, og ble straffet med et kursfall på 7,0 prosent. Selskapet vil stenge 50 butikker og si opp 400 ansatte.Gjødselprodusenten Mosaic falt 5,1 prosent etter å ha meldt om et kraftig resultatfall i forrige kvartal.Programvareprodusenten Red Hat dundret opp 19,6 prosent, og ble beste S&P-aksje etter å ha levert tall over forventning. Det hjalp også på stemningen at selskapet annonserte et tilbakekjøpsprogram for egne aksjer på 300 millioner dollar. Den dempede stemningen i markedet forårsakes eksempelvis av bekymringer for veksten i Asia, samt svake utsikter i Europa. Investorene venter spent på Spania, som i morgen skal legge frem et budsjett i tråd med strenge underskuddsmål.- Nå er det bære eller briste for den spanske regjeringen, nedtellingen mot å overbevise markedene om at Spania har 100 prosent fokus på å utøve en plan i tråd med de veldig ambisiøse målene for budsjettunderskuddet har begynt.- Slik vi ser det, er den nye, konservative regjeringen i høy grad innstilt på budsjettkonsolidering, selv om Spanias svake vekst vil gjøre det til en mer enn triviell oppgave å nå disse målene, skrev Antonio Garcia Pascual, sjeføkonom for Sør-Europa i Barclays Capital, i et notat tirsdag.Spanias statsminister Mariano Rajoy har satt som mål å oppnå et underskudd som ikke er større enn 5,3 prosent i år. Målet er et kompromiss mellom kravet fra EU på 4,4 prosent og Rajoys forsøk på å slippe unna med 5,8.Ifølge kredittvurderingsbyrået Moody's vil den spanske regjeringen måtte gjennomføre kutt på 41,5 milliarder euro i år for å nå målet. Sesongkorrigerte tall fra det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet torsdag viste at antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA (også kjent som 5.000 til 359.000 per 24. mars.Det var på forhånd ventet at tallet ville bli 350.000.Forrige ukes tall ble revidert fra opprinnelig rapporterte 348.000 personer til 364.000 personer. Men hvordan blir veien videre, i 2. kvartal? Sjefstrateg Doug Cote i ING Investment Management mener sysselsettingstrenden vil fortsette, og venter seg positive selskapsresultater.- Jeg venter enda et oppsving for markedet, som er undervurdert i forhold til nåværende inntjening.- Inntjeningen i 1. kvartal vil bli sterkere relativt til konsensus, og kvartalet vil bli det 11. på rad med betydelige overraskelser på oppsiden, sier han til CNBC.Her finner du / på NYSE og på Nasdaq.De og .Her finner du Her finner du alle ..