Børsrally i Asia

EU-enighet satte fart på de asiatiske børsene fredag (oppdatert med slutt Tokyo og Hong Kong).

Publisert 29. juni 2012 kl. 06.04
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 19.18
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 410 ord
Mann foran aksjekursskjerm i Japan - Foto: AP
Da Tokyo-børsen stengte var Nikkei opp 1,5 prosent til 9.006,78, og sluttet dermed over nøkkelnivået 9.000 for første gang på syv uker. Den bredere Topix-indeksen klatret 1,5 prosent til 770,08Hang Seng steg 1,9 prosent til 19.387,10. På Kinas fastland la Shanghai Composite-indeksen på seg 0,7 prosent, mens CSI 300 klatret 0,9 prosent.De fleste Asia-børsene åpnet ned fredag, men handles nå i positivt terreng.Meldinger fra Europa sørget for snuoperasjonen. Disse går ut på at EU-lederne har blitt enige om å opprette et tilsynsorgan for banker i eurosonen, og å rekapitalisere dem direkte gjennom eurosonens redningsfond uten å øke statlig gjeld.EUs toppolitikere er også enige om å droppe vilkåret om at land som bidrar til redningspakken for spanske banker får status som preferanse-kreditorer.De tre nøkkelindeksene på Wall Street endte alle ned torsdag, men løftet seg i sen handel da Tysklands forbundskansler Angela Merkel ga investorene håp ved å avlyse gårsdagens pressekonferanse på EU-toppmøtet. Utviklingen har senket frykten for statsgjeldskrisen, og den regionale indeksen MSCI Asia Pacific er opp 1,6 prosent.I Tokyo er Nikkei opp 1,1 prosent, mens den bredere Topix-indeksen legger på seg 1,4 prosent.I Kina trekker Shanghai Composite-indeksen opp 0,9 prosent, mens Hang Seng i Hong Kong stiger hele 2,25 prosent.Ellers er Kospi-indeksen i Seoul opp 0,7 prosent, Australia-børsen 1,6 prosent, mens Straits Times i Singapore avanserer 1,5 prosent. Sesongjusterte tall viste torsdag at antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA 6.000 til 386.000 personer per 23. juni.Det var på forhånd ventet et fall til 385.000.Fire ukers gjennomsnitt falt fra 387.500 til 386.750.Reviderte tall viste at på årsbasis i 1. kvartal 2012. Tallene ble - som ventet - ikke endret fra den opprinnelige noteringen.Privat forbruk steg 2,5 prosent, mot en ventet vekst på 2,7 prosent.- Rapporten bekrefter en svak økonomi. Investorer ser hva som foregår i på EU-toppmøtet, og forventningene har vært lave. Problemene er store, og du løser dem ikke på en dag eller to, sier Rex Macey, investeringsdirektør i Wilmington Trust Investment Advisors til CNBC.Her finner du Her finner du alle Her finner du / på NYSE og på Nasdaq.De og