Den siste måneden er sjømatindeksen opp over 9,5 prosent relativt Oslo Børs, og lakseaksjene leder an.Laksegiganten Marine Harvest har en oppgang på 12 prosent absolutt, og analytiker Anders M. Gjendemsjø i Norne Securities peker på en rekke årsaker til hvorfor flere trolig posisjonerer seg mot laks nå.- Det dukker nå opp en rekke positive signaler på laks som gjør det hensiktsmessig å posisjonere seg på laks. Aksjene har gått en del i det siste, men vil fremdeles ha mye igjen å gå på, sier Gjendemsjø til HegnarOnline.
Pris og etterspørselFrykter ikke ChileFavorittaksjene
2012 skulle bli lakseåret mange fryktet med rekordhøyt utbud av laks, men hittil har markedet klart å absorbere de voldsomme mengdene med laks til relativt solide priser.Og prisene blir avgjørende for sektoren også videre.- Forwardprisene på laks stiger kraftig. Fishpool har nå sluttet kontrakter for hele 2013 for 29 kr/kg. Jeg forventer ytterligere oppgang, kommenterer Gjendemsjø.Han tror tilbudsveksten i Norge vil dabbe av utover høsten, og at det en gang i løpet av høsten vil snu til negativ tilbudsvekst.- Etterspørselen er for tiden meget sterk, og de lave prisene har bygget et stort marked for norsk laks, sier Gjendemsjø.Mange fryktet også at Chile, som med bedre biologi og oppdrettsvilkår, ville kunne gjøre inntok på det europeiske markedet. Men Gjendemsjø avkrefter at dette er blitt et reelt scenario.- Chilensk laks ser foreløpig ikke ut til å ha funnet veien til Europa og hadde i første kvartal en markedsandel på 2 prosent, mot norsk laks på 82 prosent.Norne Securities har størst tro på Marine Harvest, Cermaq og Grieg Seafood innen bransjen.- Spesielt Grieg er attraktiv om man ser på følgende argumenter, sier Gjendemsjø og ramser opp;- Grieg har gått vesentlig mindre enn de andre selskapene siste måned (13 prosent mot Marine Harvests 21,5 prosent)- Oppsiden til toppen i 2011 er vesentlig større enn for de andre selskapene (ca 250 prosent for Grieg mot 85 prosent for MHG)- Grieg er på god vei til å kutte produksjonskostnadene sine med eget smoltprogram.- Høye laksepriser i 2013 vil fjerne fokus fra finansieringen som har trukket Grieg ned. "Gearing works both ways", legger Gjendemsjø til.