Solaksjen REC var kraftig opp fra start onsdag men har dalt litt siden Oslo Børs åpnet sine dører.Aksjen er nå opp 2,05 prosent til 2,39 kroner.Oppgangen kommer etter at First Solar tirsdag kveld offentliggjorde at de utsetter nedstengingen av et av sine anlegg i Tyskland.
Analytiker i Sparebank 1 Markets, Henrik Schultz, sier solsektoren - spesielt i Tyskland - har opplevd overraskende bra etterspørsel i første halvår.Han tror likevel den lille gleden som måtte finnes innen solar lever på lånt tid.- Den direkte årsaken til at etterspørselen har vært såpass solid er at både Italia og Tyskland har somlet med subsidiekutt, til dels på grunn av frykten for oppsigelser og høyere arbeidsløshet totalt. Kuttene vil nok uansett komme i 2. halvår og da vil etterspørselen faller, sier Schultz til HegnarOnline.Dette siste punktet er ifølge analytikeren årsaken til at aksjekursene for de ulike solaktørene har holdt seg skuffende svake.I tillegg mener Schultz at svake priser innen sektoren og skuffende Q1-tall også bidrar til å holde solaksjene nede.Sparebank 1 Markets opererer for tiden med salg på REC og har et kursmål på 2,50 kroner.I og med at dagens kurs ligger under dette vurderer Schultz nå om han skal oppgradere aksjen til nøytral. Her er imidlertid ingen beslutning tatt.Analytikeren skisserer samtidig et scenario der REC-aksjen så å si er uten bunn - nemlig ved en ny emisjon.REC har ved gjentatte anledninger avslørt at de sitter i forhandlinger med sine bankforbindelser om en videre finansiering av selskapet, men har fremdeles til gode å melde om at dette er på plass.- Satt ekstremt på spissen så kan man si at sjansene for en ny emisjon i REC øker for hver uke der man ikke får på plass ny finansiering for selskapet. En slik emisjon vil måtte bli gjort til så heftige rabatter at kursen praktisk talt ikke vil ha noen bunn, sier Schultz.Han syns RECs forhandlinger med bankene i aller høyeste grad nå drar ut, men understreker at han fortsatt forventer at REC klarer alle sine gjeldsforpliktelser - selv uten reforhandling.- Skulle det komme en melding fra REC rundt dette så kan det bli en positiv og meget kraftig trigger, avslutter Schultz.REC-aksjen er så langt i år ned rundt 30 prosent. Den siste måneden er aksjen ned 20 prosent, mens fallet siste 12 måneder er på 79 prosent.Ferske tall fra USA onsdag formiddag viser ifølge Solar Energy Industries Association at utviklere i landet installerte 85 prosent mer solsystemer i første kvartal 2012, sammenlignet med samme kvartal året før.Det ble totalt installert 506 megawatt i Q1 og for året kan totalen komme til å bli 3,3 gigawatt.