Børsene faller i Asia mandag

Børsene i Asia faller for 2. dag på rad mandag på grunn av Europa og lavere vekst i Kina.

Kinesisk investor. Foto: AP

Nyheten søndag om at BNP-veksten i Kina kan falle til 7,4 prosent i 3. kvartal, bidrar til å sende børsene ned i Asia mandag.Veksten i 2. kvartal falt til 7,6 prosent, i tråd med forventningene. Det var 6. gang på rad med fall i BNP-veksten.Statsminister Wen Jiabao skal, i følge Bloomberg, også ha uttalt at det ikke er tilsltrekkelig momentum i økonomien ennå til å unngå ytterligere fall i veksten, og at arbeidsledigheten kan bli verre.Den japanske regjeringen uttalte også mandag at den ser flere signaler som tyder på lavere vekst i verdensøkonomien.I tillegg bidrar strømmen av negative nyheter fra Europa generelt og Spania spesielt, statsobligasjonsauksjon mandag og nyheter i løpet av helgen om at flere spanske regioner ber om krisehjelp for å løse gjeldsproblemene.Med spanske renter allerede i all-time high er investorene urolige for hvordan auksjonen vil gå og til hvilken yield.I tillegg er spekulasjonene rundt en gresk exit fra eurosonen på vei mot overflaten igjen. ECB, IMF og EU-kommisjonen samles igjen i Aten tirsdag for å finne ut om Hellas overholder sine forpliktelser.I helgen uttalte også den tyske økonomiministeren Philipp Rösler, i følge TDN Finans, at en gresk uttreden fra eurosonen har mistet sin skremmende effekt. Han mener det er små sjanser for at Hellas kan fortsette i eurosonen.I tillegg uttalte generalsekretær i CSU, Alexander Dobrindt, til Die Welt at EU-president Herman Van Rompuy og EU-kommisjonens president Jose Barroso bør utarbeide et konsept for Hellas' uttreden og en mindre eurosone, melder TDN Finans.Det er ned over hele linjen, med MSCI asia indeks ned 2,5 prosent.Oppdatert10:42:Nikkei 225 falt 1,86 prosent og Topix 100 falt 1,85 prosent.Hang Seng i Hong Kong falt 2,99 prosent mens Shanghai Composite falt 1,26 prosent, til det laveste siden mars 2009!Børsen på Taiwan falt 1,9 prosent mens Kospi i Sør Korea falt 1,84 prosent og Strait Times i Singapore endte ned 1,3 prosent.