Dette vil påvirke Oslo Børs mandag

Vil strømmen av dårlige nyheter fra Europa sende Oslo Børs ned mandag? Her er faktorene som spiller inn før børsåpning.

AP Photo

Netfonds tror Oslo Børs åpner ned 0,94 prosent til 420 poeng mandag.- S&P500 falt 0,2 prosent etter at Europa stengte fredag. Rykter om at flere spanske fylker kommer til å måtte be staten om økonomisk hjelp har skapt stor uro blant investorene i Asia i natt. Denne uroen vil, med all sannsynlighet, prege børsåpningen i Europa i dag. Den norske kronen har styrket seg markert mot euroen i det siste, og vi forventer at denne trenden fortsetter. Dette gjør at sentralbanken kan bli tvunget til å kutte renten ytterligere. Det slippes ett viktig nøkkeltall fra USA i dag; Chicago FED Activity Index (14:30).Uroen fortsetter i Europa Strømmen av negative nyheter fra Europa generelt og Spania spesielt, statsobligasjonsauksjon mandag og nyheter i løpet av helgen om at flere spanske regioner ber om krisehjelp for å løse gjeldsproblemene, bekymrer investorene.Med spanske renter allerede i all-time high er investorene urolige for hvordan auksjonen vil gå og til hvilken yield.I tillegg er spekulasjonene rundt en gresk exit fra eurosonen på vei mot overflaten igjen. ECB, IMF og EU-kommisjonen samles igjen i Aten tirsdag for å finne ut om Hellas overholder sine forpliktelser.I helgen uttalte også den tyske økonomiministeren Philipp Rösler, i følge TDN Finans, at en gresk uttreden fra eurosonen har mistet sin skremmende effekt. Han mener det er små sjanser for at Hellas kan fortsette i eurosonen.Børsene faller i Asia Nyheten søndag om at BNP-veksten i Kina kan falle til 7,4 prosent i 3. kvartal, bidrar til å sende børsene ned i Asia mandag.Statsminister Wen Jiabao skal, ifølge Bloomberg, også ha uttalt at det ikke er tilsltrekkelig momentum i økonomien ennå til å unngå ytterligere fall i veksten, og at arbeidsledigheten kan bli verre.Nikkei 225 er ned 1,4 prosent og Topix er ned 1 prosent. Hang Seng i Hong Kong faller 2,67 prosent mens Shanghai Composite er ned 1,15 prosent, til det laveste siden mars 2009!Børsen på Taiwan faller 2,2 prosent mens Kospi i Sør Korea faller 2,3 prosent og Strait Times i Singapore er ned 0,9 prosent.Les hele Asia-kommentaren her.Oljeprisen Mandag morgen omsettes Brent-oljen med september-levering for 105,46 dollar fatet, ned 1,28 prosent. WTI-oljen faller 1,70 prosent til 90,27 dollar fatet.Oljeprisen har dermed svekket seg siden børsslutt fredag. Et fat Nordsjøolje ble da omsatt for 106,7 dollar fatet.Børsnedgang i USA Økt uro for Spanias gjeld og fremtidsutsikter snudde opptur til nedtur på Wall Street fredag.Dow Jones falt tilbake 0,9 prosent til 12.825, mens den bredere S&P 500 falt 1,0 prosent til 1.363. Teknologitunge Nasdaq falt hele 1,3 prosent, og endte på 2.925.Det ble totalt omsatt 870 millioner aksjer på New York Stock Exchange, mot 2,0 milliarder aksjer på Nasdaq. Innenfor Dow Jones var det spesielt teknologiaksjene som fikk mest stryk. De to IT-gigantene Intel og Hewlett-Packard endte børsdagen ned henholdsvis 2,2 og 2,7 prosent.Les hele USA-kommentaren her.Nedtur på Oslo Børs Hovedindeksen i Oslo falt 0,75 prosent til 423,94 fredag. Omsetningen var imidlertid på anemiske 2,7 milliarder kroner.Dermed ble ukens oppgang redusert til 1,89 prosent og oppgangen så langt i juli til 6,1 prosent. Oppgangen hittil i år er på 10,1 prosent, mens Oslo Børs også er i pluss med 0,25 prosent de siste tolv månedene.Bare 4 av de 25 aksjene i OBX-indeksen som steg. I tillegg til Statoil og Seadrill steg DNO 1,3 prosent til 8,01 kroner, mens REC endte opp 2,3 prosent til 2,2 kroner.Les hele børskommentaren her.Dette skjer i dag: Forbrukertilliten for eurosonen i juli er mandagens viktigste hendelse kl. 16.I tillegg kommer Chicago Feds aktivitetsindeks for juni kl. 14:30.Før det skal Spania avholde auksjon på nye statslån, noe som skaper bekymringer langt utover europas grenser. Fredag steg 10-års renten i Spania til ny all-time high på 7,284 prosent.Følge HegnarOnline på Facebook her!