Knall og fall for Hydro - Krakk i energimygg

Mens Norsk Hydro har vært dagens børs-jojo, ble det børspause i energiknøtten som fant forstyrrende mye vann.

Oslo Børs Foto: Scanpix Solum, Stian Lysberg

Oslo Børs' hovedindeks endte på 411,45 poeng, ned 0,33 prosent tirsdag.Eurofokus Eurokrisen var i fokus både på de europeiske børsene og i USA da handelsdagen åpnet på Wall Street.Spania holdt en auksjon som kan regnes som vellykket med tanke på at de fikk solgt statsobligasjoner for 3,04 milliarder euro uten problemer. Men samtidig var yielden høyere enn i juni-auksjonen.Finansministeren i den spanske regionen Catalonia bekreftet at de kommer til å be den spanske regjeringen om økonomisk støtte. Markedene har allerede spekulert heftig i dette, så bekreftelsen gjorde ikke nevneverdige utslag i markedet.De dårlige nyhetene fra Tyskland fortsatte tirsdag. De tyske innkjøpssjefenes forventningsindeks for industrien endte på 43,3 i juli. Ifølge en sammenstilling utført av Reuters var det på forhånd ventet en indeks på 45,3. De europeiske innkjøpssjefenes forventningsindeks for industrien endte på 44,1 i juli. Ifølge en sammenstilling utført av Reuters var det på forhånd ventet en indeks på 45,3.Oljeprisen Mer økonomisk uro i Europa og negative utsikter for Kinas fremtidige vekst preget også oljeprisen tirsdag. Prisen på Brent-oljen med levering i september er tirsdag rundt børsslutt opp 0,2 prosent til 103,45 dollar fatet. WTI-oljen styrker seg 88,51 prosent til 0,45 dollar fatet.Statoil falt 1,3 prosent til 142,10 kroner.Gledelige boligtall i USA Den amerikanske FHFA boligprisindeksen steg 0,8 prosent på månedsmasis i mai. Ifølge estimater innhentet av Bloomberg var den ventet å stige 0,3, etter en oppgang på 0,8 prosent måneden før.Amerikansk PMI indikerer den svakeste veksttakten for amerikansk industri siden høsten 2010. Markits Flash PMI for industrien i USA endte på 51,8 poeng i juli. Ifølge Bloomberg var den ventet inn på 52,6 poeng. Juni-tallet var 52,9 poeng.Men det var Eurosonen som regjerte stemningen i markedene tirsdag.Hydro ned på blodrøde tall Aluminiumsgiganten Norsk Hydro la tirsdag morgen frem andrekvartalstall, med en bunnlinje som var langt rødere enn analytikerne hadde på forhånd hadde spådd.Selskapet meldte om et resultat etter skatt på minus 1.712 millioner kroner i 2. kvartal 2012, mot 1.546 millioner kroner i samme periode året før. Ifølge TDN Finans var det ventet et resultat på minus 1.069 millioner kroner.Norsk Hydro skriver også i rapporten at de nå forbereder betydelige kostnadskutt i tiden fremover.- Svake markeder og lave aluminiumpriser gjør det nødvendig med korrigerende tiltak, blant annet kapasitetsjusteringer og driftsforbedringer. Vi fortsetter arbeidet med uforminsket styrke, og i hele Hydro ferdigstiller vi nå programmer som til sammen vil gi forbedringer i størrelsesorden 2-3 milliarder kroner i løpet av de neste to-tre årene, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en kommentar.Med et underskudd på 1,7 milliarder er Norsk Hydro tvunget til enda strengere sparetiltak for å redusere skadevirkningene av den økonomiske krisen.Norsk Hydro endte ned 3,08 prosent til 24,57 kroner. Aksjen har det siste året falt hele 36,23 prosent.Telenor med India-nytt Også Telenor la frem sine tall for andre kvartal tirsdag morgen. Selskapet løftet topplinjen, men nådde ikke helt opp til analytikernes spådommer.Selskapet meldte om et resultat etter skatt på 2.422 millioner kroner i 2. kvartal 2012, mot 4.602 millioner kroner i samme periode året før. Ifølge TDN Finans var det ventet et resultat på 2.844 millioner kroner.- Jeg synes dette i snitt var en god rapport. Pluss minus veldig som forventet. Guidance blir opprettholdt, og når du renser India-tallene så er det ganske bra det også, sier Carnegie-analytiker Espen Torgersen til TDN Finans.Telenor-aksjen steg 1,54 prosent til 99,10 kroner.Telenor trapper ned i IndiaDNO-avtale med Kurdistan DNO International meldte tirsdag at de har inngått en avtale med de regionale myndighetene i Kurdistan (KRG) om vilkårene og betingelsene for den eksisterende produksjonsdelingskontrakten for Tawke.Denne vil erstatte de midlertidige ordningene som har vært gjeldende siden starten på prosjektet.Resultatet av denne forsoningen er at DNOs andel av oljesalget fra Tawke over en periode på cirka åtte uker vil bli allokert til KRG for lokalt bruk, men selskapet forventer likevel at de totale inntektene over året vil være uendret.DNO falt 0,65 prosent til 7,70 kroner.Av oppdaterte lister kommer det også frem at DNO-investor Berge Gerdt Larsen solgte snaue 800.000 aksjer i DNO International i forrige ukeTranseuro-krakkTranseuro Energy fortsetter gasseventyret i Ukraina, men operasjonen er forsinket forteller selskapet i en børsmelding.Forsinkelsene skyldes at flytratene ikke er tilstrekkelig til å regnes som pålitelig informasjon.- Den hydrauliske frackingen var vellykket på den måten at vi har observert markert økte flytrater, sier selskapets administrernede direktør David Worral i meldingen. Men en uventet tilflyt av vann har skapt problemer med tolkningen av dataene.Aksjen falt 29,41 prosent til 0,36 kroner.Havila taper mer Havila Shipping melder om et resultat etter skatt på minus 26,59 millioner kroner i 2. kvartal 2012, mot minus 63,82 millioner kroner i samme periode året før. Aksjen er ned 4,75 til 38,1.Kitron med ordrereserve på 823,7 millioner Ledelsen i Kitron forteller at selskapet hadde en ordreinngang på 443,2 millioner kroner i årets andre kvartal. Ordrereserven var på 823,7 millioner kroner, hvilket innebærer en økning på henholdsvis 12,2 prosent og 5,4 prosent.Driftsresultatet (EBIT) var på 10,6 millioner kroner, mot 13,8 millioner kroner for et år sidenAksjen falt 6,75 prosent til 1,85 kroner.Følg HegnarOnline på Facebook her! Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen