Norsk Hydro tvinges på defensiven

Med et underskudd på 1,7 milliarder er Norsk Hydro tvunget til enda strengere sparetiltak for å redusere skadevirkningene av den økonomiske krisen.

Svein Richard Brandtzæg - Foto: Scanpix

Den norske aluminiumsprodusenten varsler at den vil «justere kapasiteten» til den vanskelige situasjonen i de viktigste markedene. Det kan bety ytterligere stengning av produksjon og permittering av ansatte. Totalt skal Norsk Hydro dessuten spare opp mot 3 milliarder de neste tre årene gjennom innsparingstiltak i hele verdikjeden, ifølge konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.Norsk Hydro fikk et underskudd på 1,7 milliarder kroner i andre kvartal i år, inkludert et netto valutatap på 883 millioner kroner. I forrige kvartal hadde Hydro et resultat på 585 millioner kroner, inkludert en netto valutagevinst på 410 millioner kroner.Lave priser på aluminium som følge av den økonomiske krisen i Europa, store lagre etter overproduksjon i de første fasene av krisen og lavere etterspørsel i Kina, tvinger Norsk Hydro på defensiven inntil situasjonen bedrer seg. Og det kan ta sin tid.- Norsk Hydro har en sterk finansiell posisjon, og vi er klare til å sette inn rette virkemidler til rett tid. Vi har allerede bestemt oss for å stenge produksjonen i Australia og kommer til å holde en meget streng finansiell disiplin, sa Brandtzæg da han la fram kvartalsresultatet tirsdag.- Usikkerheten har økt. Ut fra det vi kan se nå, venter vi at tredje kvartal blir veldig svakt, sa han.