Nye europeiske storbanker under Libor-lupen

Fire av Europas største banker etterforskes for å ha deltatt i renteskandalen som kostet toppsjefene i den britiske storbanken Barclays jobben.

Bob Diamond. Foto: Reuters/Dylan Martinez/Files.

Etterforskere mistenker at de Barclays-ansatte som ble tatt i manipulasjon av Libor-renten i juni, sto i ledtog med ansatte i minst fire andre europeiske storbanker, skriver avisa Financial Times torsdag.Etterforskerne undersøker nå det som skal være bevis for at ansatte i gigantbankene Crédit Agricole, HSBC, Deutsche Bank og Société Générale hadde et strategisk samarbeid, sier kilder til avisa.KritikkRentetriksingen i den britiske storbanken Barclays sendte sjokkbølger gjennom det verdensomspennende finansapparatet. Mange har siden reist debatten om regelverket er godt nok, og om sjefene som styrer det hele overhodet følger etiske retningslinjer.Det britiske finanstilsynet FSA etterforsker sju institusjoner i tilknytning til skandalen, hvorav noen er utenlandske, sa FSA mandag.SkandaleBarclays ble ilagt en bot på 2,75 milliarder kroner i straffeavgifter til myndighetene i Storbritannia og USA som følge av avsløringen. Avgiftene gjaldt manipulering av Libor og den tilsvarende referanserenten for eurosonen, Euribor, mellom 2005 og 2009.Libor - London Interbank Offered Rate - er en styringsrente som bygger på rentesatsene for lån banker imellom. Ved å tilby en urealistisk lav Libor-rente, kan en bank lure markedet til å tro at den står sterkere økonomisk enn den egentlig gjør.Både Barclays' toppsjef Bob Diamond og bankens styreleder Marcus Agius har måttet ga av som følge av skandalen. (©NTB)