PGS til himmels på skyfri børs

Seismikk - og oljeservice trakk kraftig opp på Oslo Børs, mens laks og fly falt etter gevinstsikring.

Foto: PGS

Oslo Børs falt noe tilbake, men endte dagen i blått terreng tirsdag.Hovedindeksen steg 0,54 prosent til 419,06, og det ble omsatt aksjer og verdipapirer for 3,0 milliarder kroner.OSEBX har steget 6,98 prosent den siste måneden, og 8,86 prosent hittil i år.Blant aksjene som utmerket seg finner vi PGS og Aker Solutions, som steg henholdsvis 9,25 prosent og 3,28 prosent.Positivt nytt fra USA Nye tall tirsdag viser at industriproduksjonen i USA var opp 0,4 prosent på månedsbasis i juni. Ifølge Bloomberg og TDN Finans var det ventet et hopp på 0,3 prosent. Fasit for mai måned ble samtidig revidert fra ned 0,1 prosent til ned 0,2 prosent...Men Bernanke holder tyst - Vi er forberedt på å ta videre grep, sa Federal Reserve-sentralbanksjef Ben Bernanke under sitt vitnemål for Kongressen tirsdag.Han gjentok at Fed er klare til å handle, men ville ikke gå inn på hvilke spesifikke steg de er villige til å ta, ifølge cnbc.Bernanke viser til at han ser moderate bedringstegn i boligmarkedet, men frustrerende treg fremgang når det gjelder arbeidsledighet.Skal oljeprisen videre opp? Fra starten på april har brent falt fra 127 dollar til 89 dollar og hoppet opp igjen til 104,5 dollar.Oljeprisen ligger fremdeles i en lang, bratt stigende trend, med betydelig oppside, men også med stor nedside.Det er en stigende trend der oljeprisen svinger rundt en midtlinje som tangeres igjen i øyeblikket. Noen ganger snur den ned igjen fra denne linjen mens andre ganger bryter den videre opp. Nå kommer tangeringen på rundt 105 dollar. Les hele den tekniske analysen her.Ved børsslutt stod et fat brent-olje med september-levering omsettes nå for 103,53 dollar fatet, opp 0,16 prosent. Mens WTI-oljen falt 0,50 prosent til 87,99 dollar fatet.Statoil endte ned marginale 0,07 prosent til 142,40 kroner.PGS opp på bedret guiding PGS skrev i en børsmelding tirsdag morgen at selskapet oppjusterer guidingen for 2012. Forventningen for resultatet i andre kvartal karakteriseres som "betydelig bedre enn markedets forventninger".PGS venter inntekter i andre kvartal på mer enn 395 millioner dollar, og en EBITDA på mer enn 230 millioner dollar.For helåret 2012 venter selskapet en ebitda på over 750 millioner dollar, mot tidligere guidet ca. 700 millioner dollar.Aksjen endte opp hele 9,25 prosent.Seismikk-festens dag I tillegg steg seismikk-selskaper som Polarcus og Spectrum opp henholdsvis 7,91 og 6,0 prosent.TGS-Nopec steg til sammenligning kun beskjedne 2,94 prosent...Men fiskerinæringen raser Norges Kystfiskarlag er kraftig provosert "over at fiskerinæringen nok en gang ser ut til å bli totalt overkjørt av oljeindustrien", skriver Intrafish.Utspillet kommer etter at "myndighetene tillater seismikkskyting midt i kystflåtens viktigste sesong for makrellfiske i Nordsjøen", skriver foreningen i en pressemelding.Aker Solutions-oppkjøp Aker Solutions kjøper de norske selskapene Subsea House og SSH Engineering og har planer om å rekruttere 50-100 personer i Stokke i Vestfold.Verdien på oppkjøpet er ikke offentliggjort.Samme dag landet også selskapet en kontrakt med Technip om å levere en Mono Ethylene Glycol (MEG) fabrikk til Ichthys LNG Project i Australia. Kontrakten er på omlag 485 millioner kroner.Aksjen endte opp 3,28 prosent.Også Eitzen Maritime Services steg solide 25 prosent, og ble dagens vinneraksje.Dumpet "dyr" Kjos I løpet av noen fuktige sommeruker har A. Wilhelmsen-eide Awilco Invest solgt seg ned fra andreplassen på eierlisten i flyselskapet Norwegian, tilsvarende en post på rundt 2,2 millioner aksjer.På den siste aksjonærutskriften er det 400.000 aksjer igjen, skriver Finansavisen tirsdag.Med en forsiktig antatt snittkurs på 100 kroner aksjen de siste ukene, har nedsalget innbragt 80 millioner kroner.- Det betyr ikke nødvendigvis at vi har mindre tro på selskapet. Vi selger og kjøper aksjer hele tiden, sier adm. direktør Eric D. Jacobs i Awilco Invest.Norwegian endte ned 1,76 prosent til 11,50 kroner.Sikret gevinst i laks Gevinssikring er også trolig grunnen til at laksegiganten Marine Harvest falt 1,71 prosent til 4,35 kroner, knappe to dager før selskapet legger frem tall for 2. kvartal.- Aksjen har steget kraftig etter oppdatering, og veldig kraftig i slutten av juni og begynnelsen av juli. Så hadde den en liten pust i bakken, før den har fortsatt opp de siste dagene, sier Giskeødegård til HegnarOnline og fortsetter;- Det vi ser nå er nok i stor grad gevinstsikring.Han viser til at aksjen i går var oppe på hele 4,40 kroner, og at det trolig også er mange som er avventende før 2. kvartalstallene.- Nå er jo stort sett mange av de store tallene kjent, som EBIT på konsernnivå og for den norske oppdrettsvirksomheten. Jeg kan ikke se at det er noe, verken nyheter eller annet, som utløser en liten tilbakegang, sier Giskeødegård.Gjensidige Forsikring I andre kvartal 2012 fikk Gjensidige Forsikring et nettoresultat på 950 millioner kroner, mot 898 millioner kroner for et år siden. Resultat før skatt endte på 1,22 milliarder kroner, mot 1,25 milliarder kroner året før.Gjensidige Forsikring omsatte i perioden (premieinntekter) for 4,45 milliarder kroner, mot 4,41 milliarder kroner i andre kvartal 2011.Analytikerstanden forventet et resultat før skatt på 1,06 milliarder kroner av premieinntekter på 4,48 milliarder kroner.Aksjen endte opp 0,41 prosent.Standard Drilling Tycoon Industrier, et selskap som er kontrollert av styremedlem Øystein Stray Spetalen, har kjøpt en million aksjer i Standard Drilling for syv kroner stykket.Etter denne transaksjonen eier Spetalen og tilknyttede selskaper 24,07 millioner aksjer i Standard Drilling, hvilket tilsvarer en eierandel på 9,2 prosent.Aksjen klatret 1,82 prosent.Bionor Pharma Professor Angus «Gus» Dalgleish tiltrer et globalt styre som skal bistå i å finne en effektiv behandling mot HIV, heter det i børsmeldingen.Dalgleish er ansatt ved St. George`s University of London, og går nå inn i Bionors Clinical Advisory Board (CAB).Dr. Dalgleish er ledende innen immunologiforskning på HIV og onkologi, og hans deltakelse i CAB vil gi ytterligere styrking av den voksende gruppen av internasjonale eksperter tilknyttet Bionor, heter det.Aksjen falt likevel 0,58 prosent.Liten resultatvekst i Evry I andre kvartal 2012 fikk Evry et nettoresultat på 51 millioner kroner, mot 53 millioner kroner for et år siden.Resultat før skatt endte på 72 millioner kroner, på linje med året før. Driftsresultatet (EBIT) endte på 122 millioner kroner, mot 149 millioner kroner i andre kvartal 2011.Evry omsatte i perioden for 3,27 milliarder kroner, mot 3,19 milliarder kroner for et år siden.Aksjen endte ned 1,03 prosent.Moody's nedgraderte 12 banker UniCredit og Intesa Sanpaolo har fått sin kredittverdighet nedgradert med to hakk, mens de øvrige elleve bankene er nedgradert med ett hakk.Fredag nedgraderte Moody's også den italienske statens kredittverdighet med to hakk og advarte om at landet i praksis står i fare for å miste adgangen til det internasjonale lånemarkedet.Moody's begrunnet nedgraderingen med at risikoen for at Italia vil bli rammet av ringvirkninger fra Hellas og Spania har økt.Norske DNB stiger likevel 0,96 prosent.Dystre makrotall fra Tyskland Ferske tall viser at ZEW-fremtidsindeksen i Tyskland endte på minus 19,6 i juli , mot en negativ indeks på 16,9 måneden før. Analytikerstanden ventet en indeks på minus 20.Samtidig ble det kjent at respondentenes vurdering av den nåværende situasjonen falt fra 33,2 i juni til 21,1 i juli. Her var det ventet en indeks på 30,00.Også tall fra Storbritannia skuffer. Ferske tall viser tirsdag at konsumprisindeksen i landet falt 0,4 prosent på månedsbasis i juni.Ifølge Bloomberg og TDN Finans var det ventet et fall på 0,1 prosent. Prisene har steget 2,4 prosent på årsbasis mot ventet 2,8.Følg HegnarOnline på Facebook her! Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen