Rett ned på Europa-børsene

Frykten og usikkerheten fester grepet på de største børsene i Europa.

Bilde fra DAX i Tyskland - Foto: AP

Mandag var det ikke mye å glede seg over på de største børsene i Europa. I Tyskland falt DAX-indeksen 3,03 prosent, den franske CAC 40-indeksen opplevde en nedgang på 2,62 prosent mens FTSE 100-indeksen i London falt 2,14 prosent.Gjeldskrisen i Spania, rentesjokk i Spania og Italia, nye rykter om en gresk exit fra eurosonen, lavere vekstutsikter i Kina og i verdensøkonomien, børsfall i Asia, euroen på det lavest på 11 år mot yen og nytt fall mot dollar, samt fall i oljeprisen bidro til økt nervøsitet i markedet.Trøbbel i Spania Yielden på spanske statsobligasjoner spratt opp til ny all-time high over hele linjen mandag formiddag.Med yielden på tyske statsobligasjoner til det laveste noensinne økte også spreaden kraftig.Mens Tyskland i dag kunne sluppet unna med en rente på 1,128 prosent på et nytt 10-års statslån må Spania belage seg på å betale over 7,5 prosent.Valencia ba om hjelp før helgen, og myndighetene i Murcia har signalisert at de vil gjøre det samme. Ifølge spanske medier vil flere andre regioner følge etter.Det skaper frykt for at Spania kan måtte følge i fotsporene til Irland, Hellas og Portugal og be om internasjonal krisehjelp for å sikre statens finanser.Fra før har landet sikret internasjonal pengestøtte til sitt bankvesen, men investorer og analytikere er langt fra overbevist om at det er nok til å holde økonomien flytende.Spania har Europas femte største økonomi, og en krisepakke til landet vil kunne bli svært så kostbar for EU. Det er ikke sikkert at de mekanismene unionen har laget for å verne om fellesvalutaen euro, vil være omfattende nok, spesielt dersom både Spania og nabolandet Italia skulle trenge hjelp.Regjeringen i Spania venter at økonomien vil krympe med 1,5 prosent i år. Flere analytikere tror tallet vil ende på 2 prosent.I den siste ukerapporten fra Dovre Forvaltning skriver investeringsdirektør Stig Myrseth at faren for en spansk sklitakling er økende.-Flykter de private långiverne, vil forhåpentligvis Tyskland ta frem gullkortet og redde Spania fra statsfinansiell kollaps. Dette kan imidlertid ikke tas for gitt. Til det skremmer sporene fra den mislykkede greske redningsaksjonen for mye, sier Myrseth.Hellas Situasjonen i Hellas bidrar til uroen. Denne uken kommer nok en gang utsendinger fra EU og Det internasjonale pengefondet IMF til landet for å undersøke hvordan det går med reformarbeidet, som er et krav for at Hellas fortsatt skal motta krisehjelp.Frykten er at den nye regjeringen ikke kan vise at de oppfyller kravene, skriver Peacock ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.Det tyske magasinet Der Spiegel skrev søndag at IMF, ifølge ikke navngitte EU-tjenestemenn, kan komme til å stanse utbetalingene. Dermed er det økt fare for at landet ikke vil være i stand til å betjene gjelden sin fra september av.Følg HegnarOnline på Facebook her Slik gikk det på børsene i Asia Slik gikk det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen