Slakter Stoltenberg etter tap i milliard-klassen

- Jeg synes det er svakt at man verken hos utenrikstjenesten eller på statsministernivå har klart å imøtekomme dette, sier bransjen.

Publisert 12. juli 2012 kl. 07.43
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 19.35
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 160 ord
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Norske lakseeksportører mener de har tapt over 1 milliard kroner i eksportinntekter etter fredsprisutdelingen i 2010. De er misfornøyd med myndighetenes innsats for å bedre forholdet til Kina.Eksporten av fersk laks til Kina ble halvert i 2011, og selv med ny vekst hittil i 2012 er det fortsatt langt fram til gamle nivåer, skriver Finansavisen.Bransjen mener at norske lakseeksportører har gått glipp av eksportinntekter på 1,2 milliarder kroner hvis man regner med at veksten i det kinesiske markedet hadde utviklet seg slik den gjorde fram til 2010.Da ble brått forholdet mellom Norge og Kina svært dårlig etter tildelingen av fredsprisen til den kinesiske demokratiforkjemperen Liu Xiaobo.- Jeg synes det er svakt at man verken hos utenrikstjenesten eller på statsministernivå har klart å imøtekomme kineserne på en måte som kunne normalisert forholdet, sier John Binde, direktør for Norway Royal Salmon.I 2010 nærmet lakseeksporten til Kina seg 13.000 tonn fersk laks. I 2011 var den redusert til rett under 6.500 tonn. (©NTB)