Søreuropeisk uro senker børsene og euroen

Gjeldstyngede spanske regioner sender landets lånekostnader til værs og bidrar til en dårlig ukestart på verdens børser. Euroen faller mot både dollar og yen.

Utenfor hovedkvarteret til Den europeiske sentralbanken (ECB) i Frankfurt - Foto: AP

Renten på Spanias statsobligasjoner steg til 7,34 prosent mandag morgen, godt over det som regnes som smertegrensen for hva landet kan klare i det lange løp. Aldri har landets lånekostnader vært høyere.De siste dagene har en av landets delvis selvstyrte regioner, Valencia, bedt om hjelp fra de sentrale myndighetene for å betjene gjelden sin. Flere kan komme til å følge etter, ifølge meldinger i spanske medier.Det skaper frykt for at Spania kan måtte følge i fotsporene til Irland, Hellas og Portugal og be om internasjonal krisehjelp for å sikre statens finanser. Fra før har landet sikret internasjonal pengestøtte til sitt bankvesen, men investorer og analytikere er langt fra overbevist om at det er nok til å holde økonomien flytende.Ikke nok til alle? Spania har Europas femte største økonomi, og en krisepakke til landet vil kunne bli svært så kostbar for EU. Det er ikke sikkert at de mekanismene unionen har laget for å verne om fellesvalutaen euro, vil være omfattende nok, spesielt dersom både Spania og nabolandet Italia skulle trenge hjelp.Spanias finansminister Luis de Guindos insisterte mandag på at Spania ikke vil trenge en krisepakke for den statlige økonomien.Men ny tall fra den spanske sentralbanken ga liten grunn til optimisme. De viste at resesjonen fortsatte i andre kvartal. Myndighetene anslo i forrige uke at økonomien vil krympe med 1,5 prosent i løpet av året, mens flere analytikere tror det vil gå enda dårligere.Børsfall Bekymringene trakk først asiatiske, og siden europeiske, børser nedover mandag. FTSE 100-indeksen i London hadde falt med 1,61 prosent og DAX i Frankfurt med 1,4 prosent mandag formiddag. CAC 40 i Paris sank med 1,69 prosent.Euroen nådde sitt laveste nivå mot japanske yen på nesten tolv år, mens nedgangen mot amerikanske dollar fortsetter.- Som så mange ganger de siste to årene, er markedet blitt minnet på hvor skjør enhver oppgang er og at europeiske landminer hele tiden ligger der og er klare til å eksplodere når som helst, sier Cameron Peacock, som er markedsanalytiker hos IG Markets.Italienske aksjer falt med over 3 prosent mandag morgen, for der frykter mange at den spanske krisen skal trekke Italias banker med seg i dragsuget. Handelen med disse bankaksjene ble stanset en kort periode etter børsåpning i Milano.Også den italienske staten må betale stadig mer for sin statsgjeld, og renten på obligasjoner med ti års løpetid lå mandag på 6,37 prosent.Gresk fallitt? Situasjonen i Hellas bidrar til uroen. Denne uka kommer nok en gang utsendinger fra EU og Det internasjonale IMF til landet for å undersøke hvordan det går med reformarbeidet, som er et krav for at Hellas fortsatt skal motta krisehjelp.Frykten er at den nye regjeringen ikke kan vise til at de oppfyller kravene, skriver Peacock ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.Det tyske magasinet Der Spiegel skrev søndag at IMF, ifølge ikke navngitte EU-tjenestemenn, vil stanse utbetalingene. Dermed er det større fare for at landet ikke vil være i stand til å betjene gjelden sin fra september av.Den greske statsministeren Antonis Samaras, har sammenlignet situasjonen Hellas befinner seg i, med USA på 1930-tallet.- Dette er vår versjon av den store depresjonen, sa Samaras da han søndag møtte USAs utenriksminister Hillary Clinton.