Spanske folkevalgte godkjente harde kutt

Spanias nasjonalforsamling har godkjent regjeringens forslag til harde kutt i offentlige utgifter.

Spanjoler holder opp sitt flagg - Foto: AP

Tysklands finansminister forsvarer nødhjelpen til spanske banker.Statsminister Mariano Rajoys konservative parti PP, som har flertall i den spanske nasjonalforsamlingen, sørget torsdag for å få vedtatt innstramminger på 65 milliarder euro eller vel 410 milliarder kroner. Statens inntekter skal styrkes blant annet ved at momsen settes opp.- Statskassen er tom. Vi har ikke mer penger til offentlige utgifter, sa finansminister Cristobal Montoro.Men politikere fra opposisjonen mente at innstrammingene undergraver spanjolenes sosiale rettigheter og bare vil føre til enda dypere økonomisk krise.Den spanske økonomien ventes å skrumpe inn med rundt 2 prosent i år, og rundt en firedel av arbeidsstyrken er uten jobb. Spanske banker sliter også tungt, og den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble sa torsdag at bankene må få hjelp utenfra.I en debatt i Forbundsdagen i Berlin påpekte Schäuble at Spanias regjering fører en klar stabiliseringskurs i den økonomiske politikken. Men hvis denne linjen skal føre fram, må spanjolene bli kvitt usikkerheten i banksektoren, framholdt han. (©NTB)