Sykdom i nytt Marine Harvest-anlegg

Oppdrettsnæringen og Mattilsynet bekymrer seg over spredningen av en laksesykdom som er på full fart fra anlegg til anlegg.

Foto: Finansavisen

I begynnelsen av juni måtte Marine Harvest slakte laks i et anlegg ved Frøya i utenfor Trondheimsfjorden etter at det ble påvist et virus på fisken som fremkaller sykdommen Pancreas Disease (PD).Nå har samme selskap påvist sykdommen ved et anlegg i Flatanger utenfor Namsos i Nord-Trøndelag, melder Adresseavisen.Får flytte fiskenPD påvises regelmessig i oppdrettsanlegg sør for Hustadvika i Romsdal. Der er den tidligere forsøkt stanset for å hindre at den sprer seg nordover til områder som stort sett har vært fri for sykdommen.Næringen og myndighetene ga opp å stoppe PD i Romsdal og satte en ny grense mellom trøndelagsfylkene. Nå er også den passert.- Den er i et område hvor vi fortsatt skal bekjempe PD ved nedslakting. Marine Harvest har fått pålegg om å destruere fisken i anlegget, sier fungerende regiondirektør Knut Rønningen i Mattilsynet for Trøndelag og Møre og Romsdal.Han sier at Mattilsynet og næringen nå må komme i gang med et skikkelig opplegg for å bekjempe sykdommen.- En videre spredning langs hele kysten vil koste veldig mye for næringen, sier Rønningen.Regiondirektøren mener det foreløpig er billigere å iverksette bekjempelsestiltak enn å la sykdommen herje i anleggene.Marine Harvest har fått tillatelse til å flytte fisken sørover til sine anlegg på Frøya. Derfor vil ikke utbruddet i Flatanger få store økonomiske konsekvenser for selskapet. (©NTB)