Yara var stjernen da børsen svingte seg opp

Wall Street og oljeprisen ga en sterk sluttspurt, og Oslo Børs steg 1,3 prosent onsdag. Yara viste vei, men lyspunktene var flere.

Jørgen Ole Haslestad - Foto: Scanpix

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet onsdag på 424,40, etter en oppgang på 1,27 prosent.Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 2.698 millioner kroner.Så langt i år er hovedindeksen opp 10,25 prosent, mens den har steget 3,2 prosent det siste året.De toneangivende Europa-børsene stiger også. Britiske FTSE 100 endte opp én prosent, franske CAC 40 1,8 prosent, tyske DAX 1,6 prosent, mens Amsterdam-børsen la på seg 1,2 prosent.Et rally i teknologi har snudd tidlig nedgang til oppgang på Wall Street senere i dag. Nasdaq er opp over én prosent. Børsene i Europa diltet etter Wall Street, og fikk seg et oppsving mot slutten av dagen.Bernanke venter og ser Sjefen for den amerikanske sentralbanken, Ben Bernanke, er tilbake i Kongressen onsdag, denne gangen i Representantenes Hus.Her forteller han igjen at innhentingen i USAs økonomi har gått tregere enn ventet, men at det har vært fremgang i å skape nye jobber. Fremover ser han for seg en moderat vekst, og at økonomien unngår en "double dip"-resesjon.I gårsdagens redegjørelse for bankkomitéen i Senatet kom Bernanke heller ikke med noe nytt, men poengterte at eurokrisen i Europa bidrar til å hemme oppsvinget i amerikansk økonomi.Ifølge Reuters holdt sentralbanksjefen døren åpen for en ny runde med kvantitative lettelser - en QE3, hvis det skulle vise seg at arbeidsledigheten ikke faller, eller hvis deflasjonsrisikoen topper seg.- Vi ser mye spekulasjoner i et politikk-skifte, muligens QE3, og det vil drive markedene både opp og ned fremover, sier sjefanalytiker Clark Yingst i Joseph Gunnar & Co i New York til nyhetsbyrået.Oljeprisen snudde opp Oljeprisene har også snudd opp etter å ha vært ned store deler av dagen.Brent-olje for levering i september omsettes for 105,14 dollar, opp 1,14 dollar i dagens handel. WTI-oljen stiger 58 cent til 89,80 dollar fatet.Da siste aksje ble omsatt på Oslo Børs tirsdag kostet Brent-oljen rundt 103,40 dollar fatet.Oppgangen henger ifølge Reuters blant annet sammen med dagens lagertall fra det amerikanske energidepartementet (DOE). Disse viste at de amerikanske råoljelagrene falt 0,8 millioner fat til 377,4 millioner fat i uken frem til 13. juli.Bensinlagrene falt 1,8 millioner fat til 205,9 millioner fat, mens destillatlagrene steg 2,6 millioner fat til 123,5 millioner fat.Konsensus ifølge Bloomberg var at oljelagrene ville falle 1,3 millioner fat, mens bensin- og destillatlagrene var ventet opp hhv. 1,2 og opp 1,3 millioner fat.Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets hadde dog et "nøytralt" førsteinntrykk av lagerrapporten.Samtidig stiger den geopolitiske risikoen. EU vedtok med effekt fra 1. juli sanksjoner som hindrer EUs forsikringsselskaper og reassurandører i å dekke tankere som frakter Irans olje hvor som helst i verden.- Den geopolitiske risikopremien kommer tilbake. Vi ser en ganske stor konsentrasjon av amerikanske krigsskip i Gulfen. Risikoen i Midtøsten-området øker, sier analytiker David Morrison i GFT Global til nyhetsbyrået.På Oslo Børs steg Statoil 1,5 prosent til 144,50 kroner.Yara viste vei etter tall På en nyhetsfattig dag ble Yara den store stjernen på Oslo Børs, etter å ha lagt frem sterke kvartalstall i morgentimene.Markedet reagerte med å sende aksjen opp 2,7 prosent til 288 kroner.Yara leverte et resultat før skatt på 3.642 millioner, opp fra 2.731 millioner kroner året før. Konsensus lå på 3.313 millioner kroner. Nordea Markets karakteriserte i en oppdatering tallene som "sterke".- Oppstrøm er området som presterer desidert best. Fremtidsutsiktene er positive i forhold til den seneste tidens tørke i USA og oppgang i korn og ureapriser, som gir en ekstra boost, het det blant annet ifølge TDN Finans.Sparebank 1 Markets-analytiker Henrik Schultz karakteriserer tallene som "overraskende gode".- Rammebetingelsene er ekstremt sterke for Yara i øyeblikket, men over tid har dette en tendens til å jevne seg ut. Så jeg er ganske overbevist om at vi litt frem i tid vil se tilbake på dette som et usedvanlig godt kvartal, sa han til Reuters.Morgan Stanley ser ifølge nyhetsbyrået potensialet for en 10 prosents oppgradering i konsensus for resultat per aksje i 2012.Tørken i USA har løftet kornprisene til alarmerende høye nivåer, men ifølge toppsjef Jørgen Ole Haslestad har prisøkningene null effekt for selskapet.- Vi klarer ikke å selge noe mer og dyrere gjødsel over natten, sier han til Reuters.PGS og DNO opp Utslagene var generelt sett ikke de største blant de mest omsatte aksjene.Vi merker oss at PGS fortsatte oppgangen etter gårsdagens positive resultatvarsel . Aksjen steg 1,7 prosent til 84,65 kroner, etter oppgraderinger fra analytikerne . Seismikk-kollegene TGS og Polarcus la på seg hhv. 1,7 og 1,5 prosent.Finansduoen DNB og Gjensidige steg hhv. 2,0 prosent til 63,80 kroner og 1,7 prosent til 74,05 kroner.Vi merker oss også at John Fredriksens Golar LNG la på seg 3,3 prosent til 243,60 kroner.DNO utmerket seg med en oppgang på 2,3 prosent til 7,67 kroner, etter melding om oljefunn i en av sine brønner i Oman.Resultatene fra West Bukha-5-brønnen bekrefter olje i Thamama-reservaret. Brønnen strømmer 1.500-2.000 fat per dag.Marine Harvest var en av få tapere onsdag, og falt 0,3 prosent til 4,33 kroner etter å ha påvist nytt sykdomstilfelle på anlegg i Trøndelag.Disse steg og falt mest Vinnerlisten toppes av Diagenic, som til slutt steg 17,7 prosent til 3,06 kroner.Nærmest kom Oslo Axess-noterte NetConnect, som la på seg 12,6 prosent til 1,25 kroner.Jinhui, Jason Shipping og Norway Royal Salmon avanserte 7-8 prosent.I andre enden falt tre aksjer tosifret.Aker Philadelphia Shipyard falt 17,0 prosent til 3,90 kroner, Blom 11,5 prosent til 3,01 kroner, mens Oslo Axess-noterte NattoPharma gikk tilbake 11,4 prosent til 7,00 kroner.Følg HegnarOnline på Facebook her!Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i EuropaNew York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.