Yara viser vei på børsen

Børsene stiger forsiktig etter Bernanke. I Oslo viser Yara vei etter sterke tall. DNO og tung finansduo stiger også, mens et par oljeservice-profiler trekker ned.

Yara Internationals logo - Foto: Scanpix

Oslo Børs holder seg noenlunde på nivåene fra åpningen, det vil si holder seg inne i svak positivt terreng. Hovedindeksen er opp 0,34 prosent til 420,47.Det er så langt omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 1.078 millioner kroner. Så langt i år er hovedindeksen opp 9,2 prosent, mens den har steget 2,2 prosent det siste året.Utviklingen skjer i kjølvannet av oppgang på Wall Street i går, og fall på Asia-børsene etter to dager på rad med oppgang.De toneangivende Europa-børsene stiger også forsiktig onsdag. Britiske FTSE 100 er opp 0,1 prosent, franske CAC 40 0,6 prosent, tyske DAX 0,1 prosent, mens Amsterdam-børsen legger på seg 0,3 prosent.Futureshandelen peker mot en negativ åpning på Wall Street senere i dag. Dow-, Nasdaq og S&P 500-futures er ned 0,3-0,4 prosent.Bernanke venter og ser Sjefen for den amerikanske sentralbanken, Ben Bernanke, kom i gårsdagens redegjørelse for bankkomitéen i Senatet ikke med noe nytt, men gjentok det han har sagt flere ganger tidligere: At det går frustrerende sakte fremover i arbeidsmarkedet og at et oppsving i amerikansk økonomi hemmes av den europeiske statsgjeldskrisen.Han kom heller ikke med antydninger om en ny runde med kvantitative lettelser - en QE3, men understreker at Fed vurderer en rekke tiltak for å hjelpe økonomien.Men enn så lenge står Bernanke på sin "vente-og-se-holdning"- Bernanke fulgte stort sett linjen fra forrige møte, og markedene hadde ventet seg litt mer, sier Ian Stannard, sjef for europeisk FX-strategi hos Morgan Stanley til Reuters.- Vi tror store sentralbanker har skuffet markedene med en mer forsiktig tilnærming til lettelser, til tross for signaler om svakere vekst, og dette vil holde oppe presset på risikable papirer, fortsetter han.Holder oljeprisen i sjakk Manglende signaler fra Bernanke holder også oljeprisene i sjakk onsdag.Brent-olje for levering i september omsettes for 103,67 dollar, ned 35 cent i dagens handel. WTI-oljen faller 47 cent til 88,75 dollar fatet.Da siste aksje ble omsatt på Oslo Børs tirsdag kostet Brent-oljen rundt 103,40 dollar fatet.- Oljen reagerte ganske raskt ned straks tradere og investorer så hva Bernanke hadde å si, så prisene responderte på om vi kommer til å se Q3 eller ikke, sier analytiker David Morrison i GFT Global til Reuters.Samtidig stiger den geopolitiske risikoen. EU vedtok med effekt fra 1. juli sanksjoner som hindrer EUs forsikringsselskaper og reassurandører i å dekke tankere som frakter Irans olje hvor som helst i verden.- Den geopolitiske risikopremien kommer tilbake. Vi ser en ganske stor konsentrasjon av amerikanske krigsskip i Gulfen. Risikoen i Midtøsten-området øker, fortsetter Morrison.På Oslo Børs stiger Statoil 0,6 prosent til 143,30 kroner.Yara viser vei etter tall På en nyhetsfattig dag, er Yara den store stjernen på Oslo Børs, etter å ha lagt frem sterke kvartalstall i morgentimene.Markedet reagerer med å sende aksjen opp 1,75 prosent til 285,30 kroner. Yara var oppe i 293 kroner tidligere i dag, men begeistringen har altså avtatt noe.Yara leverte et resultat før skatt på 3.642 millioner, opp fra 2.731 millioner kroner året før. Konsensus lå på 3.313 millioner kroner.Driftsresultatet steg fra 2.219 til 3.324 millioner kroner, og var ventet til 2.922 millioner kroner.Nordea Markets karakteriserer i en oppdatering tallene som "sterke".- Oppstrøm er området som presterer desidert best. Fremtidsutsiktene er positive i forhold til den seneste tidens tørke i USA og oppgang i korn og ureapriser, som gir en ekstra boost.- Det er også en positiv guiding på energikostnader", heter det ifølge TDN Finans.DNO og finansduo opp Utslagene er generelt beskjedne blant de mest omsatte aksjene.Vi merker oss at PGS fortsetter oppgangen etter gårsdagens positive resultatvarsel. Aksjen stiger 0,7 prosent til 83,80 kroner, etter oppgraderinger fra analytikerne . Seismikk-kollegene TGS og Polarcus er hhv. marginalt ned, og opp 0,4 prosent til 4,79 kroner.Finansduoen DNB og Gjensidige stiger hhv. 1,5 prosent til 63,45 kroner og 1,3 prosent til 73,75 kroner.DNO utmerker seg med en oppgang på 2,1 prosent til 7,66 kroner, etter melding om oljefunn i en av sine brønner i Oman.Resultatene fra West Bukha-5-brønnen bekrefter olje i Thamama-reservaret. Brønnen strømmer 1.500-2.000 fat per dag.På de negative siden faller oljeservice-duoen Subsea 7 og Aker Solutions 1,2-1,4 prosent.Disse stiger og faller mest Vinnerlisten toppes av Oslo Axess-notete NetConnect, som stiger 17,1 prosent til 1,30 kroner.Oslo Axess-kollega Hofseth Biocare følger nærmest med pluss 6,7 prosent, mens Solvang stiger nesten like mye. Vi gjør oppmerksom på at de tre aksjene er omsatt i alt 11 ganger i dag.I andre enden faller fire aksjer tosifret.Green Reefers er ned 18,2 prosent til ni øre, Aker Philadelphia Shipyard 14,9 prosent til 4,00 kroner, Codfarmers 12,2 prosent til 1,65 kroner, mens Blom ser rødt med 11,8 prosent til 3,00 kroner.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i EuropaNew York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.