Acta seilte til topps på endringer

Oslo Børs sluttet onsdagen i positivt terreng. En rekke tungvektere trakk betraktelig opp.

Publisert 15. aug. 2012 kl. 16.30
Oppdatert 15. aug. 2012 klokken 22.43
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 966 ord
Alfred Ydstebø. Foto: Finansavisen

Oslo Børs hadde en beskjeden start på børsdagen, men hentet seg noe inn og steg fra lunsjtider.Hovedindeksen sluttet opp 0,48 prosent til 435,59. Det ble totalt omsatt aksjer og verdipapirer for 2,04 milliarder kroner.Blant aksjene som var i fokus onsdag finner vi Acta, Aker Solutions og Det Norske.Oljeprisen Ved børsslutt stod et fat Brent-olje med september-levering i 112,45 dollar, opp 0,27 prosent, mens et fat WTI omsattes for 93,34 dollar, ned 0,43 prosent.Statoil steg mer enn Oslo Børs og endte opp 1,01 prosent til 150 kroner.Store endringer i Acta Acta Holding la onsdag morgen frem sine kvartalstall. I tillegg melder selskapet om store endringer innad i selskapet.Noen av grepene er at selskapet nå endrer navn til Agasti Holding og flytter hovedkontoret til Oslo. I tillegg ansettes tidligere First Securities-topp Jørgen Pleym Ulvness som viseadministrerende direktør i holdingselskapet og som ny leder for Agasti Capital Markets.Acta melder også at de nå har kjøpt et svensk selskap og at de har fått en ny styreleder.Aksjen endte opp 27 prosent til 1,27 kroner.Kun forbipassert av Aker Philadelphia Shipyard, som steg 31,06 prosent, men på realtivt få handler og lite volum.Videre endte NattoPharma opp 25,59 prosent.Det Norske venter små effekter Etter at Det Norske oljeselskap onsdag morgen la frem tall for 2. kvartal , har pilene for aksjen kun pekt en vei - ned.Selskapet meldte om et resultat etter skatt på minus 217,40 millioner kroner i 2. kvartal 2012, mot minus 42,16 millioner kroner i samme periode året før. Ifølge Reuters var det ventet et resultat på minus 93,2 millioner kroner.Aksjen skuffet også markedet med meldingen om tekniske problemer med deres første produksjonsbrønn på Jette-feltet i Nordsjøen. Det Norske sier de likevel ser små effekter selv om det forventes både lavere produksjon og nedskrivninger fra feltet, melder TDN Finans.Aksjen falt tilbake 0,82 prosent.Vraker TGS TGS-Nopec tilbake meldte tidligere onsdag om at de gjennom sitt nyinnkjøpte selskap, Arcis Seismic Solutions, har startet to 3D-multiklientundersøkelser på Bakken- og Birdbear-prosjektene i Saskatchewan Canada på totalt 308 kvadratkilometer.ABG Sundal Collier, som i dag tok opp dekning på aksjen, mener TGS ser litt "dyr" ut.- TGS har vært veldig sterk, estimatene har kommet opp, og aksjen ser litt dyr ut. Vi er også litt redd for multiklientsalgene i vinter. Lisensrunden i Mexicogulfen kommer litt senere enn normalt, og det er en viktig driver for TGS. I tillegg har de investert mye i Angola, hvor det er lite late-sales potensialet, sier analytiker John Olaisen til TDN Finans.Olaisen har en salgsanbefaling på aksjen med kursmål 154 kroner. Aksjen endte ned 0,8 prosent.Seismikkaksjen PGS steg marginale 0,11 prosent.Oppgrader Røkke-selskap En rekke meglerhus kom med oppdateringer på Kjell Inge Røkkes Aker Solutions onsdag. En av dem er HSBC, som gjentar sin positive "overweight"-anbefaling på Aker Solutions. Kursmålet på 140 kroner står fast, melder TDN Finans."Hat-trick-fullført; mer av det samme, please", er tittelen på notatet. Det vises til at Aker Solutions har rapportert bedre tall enn ventet tre kvartaler på rad.Barclays Capital høyner sitt kursmål på aksjen, og det samme gjør Goldman Sachs. Nordea Markets nedgraderer derimot Aker Solutions fra "sterk kjøp" til "kjøp".Aker Solutions steg 0,49 prosent til 102 kroner.Bakkafrost Med tittelen "Simply the best, better than all the rest" er det ingen tvil om at Nordea Markets har latt seg overbevise av den færøyske lakseoppdretteren, Bakkafrost.Selskapet la i går frem tall for 2. kvartal - og hadde en EBIT pr kilo på over 7 kroner, og 2-3 kroner lavere driftskostnader pr kilo laks enn sine norske konkurrenter.- Q2-rapporten var bunnsolid. Med en total EBIT-margin på 7,8 kroner pr kilo, drevet av lave kostnader og ganske høye priser for storfisk, har Bakkafrost kuttet gjelden sin med hele 85 millioner danske kroner siden samme kvartal 2011, skriver analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets i en fersk oppdatering onsdag.Aksjen endte opp 1,15 prosent til 43,78 kroner.SalMar - godt posisjonert - Q2-rapporten var i hovedsak på linje med våre forventinger, men det var positivt å se at Innovamar presterte bedre enn ventet , skriver analytiker Kjetil Lye i Handelsbanken Markets i en fersk oppdatering på SalMar onsdag.Lakseselskapet la onsdag morgen frem tall for 2. kvartal som knuste analytikernes spådommerNå mener Lye at selskapet er godt posisjonert for videre vekst.- Med SalMars store, norske oppdrettsvirksomhet, inkludert de 10 gunstige og nylig ervervede lakselisensene i Nord-Norge, mener vi at selskapet er velposisjonert for sterkere fundamentaler i perioden 2013-2015.SalMar endte opp 4,44 prosent.Anbefaler EMGS ABG Sundal Collier har tatt opp dekning PGS med en hold-anbefaling og kursmål 100 kroner, mens EMGS får en sterk kjøpsanbefaling, melder TDN Finans.Aksjen steg prosent.Knuste forventningene Biotek-selskapet Pronova Biopharma leverte derimot strålende tall for andre kvartal onsdag.Selskapet meldte om et resultat etter skatt på 71,24 millioner kroner i 2. kvartal 2012, mot 13,14 millioner kroner i samme periode året før. Ifølge Reuters var det ventet et resultat på 43,1 millioner kroner.Inntektene beløp seg til 445,80 millioner kroner, sammenlignet med 380,66 millioner kroner i 2. kvartal 2011. Analytikernes forventninger lå her på 431 millioner kroner.EMGS steg 3,84 prosent.Funcom steg Spillaksjen steg onsdag for andre dag på rad. Fredag stupte aksjen hele 52,1 prosent, før den falt ytterligere 19,73 prosent mandag.Bakgrunnen for Funcom-krakket var at selskapet har kommet med en skuffende oppdatering om The Secret World. Selskapet er skuffet over en Metascore på 72 av 100.- Et spill som The Secret World, som ikke basert på et velkjent merke, er vanligvis avhengig av positiv presseomtale for å oppnå godt salg i starten, i tillegg til - men ikke begrenset til - andre faktorer som "word of mouth", gikk det frem av en børsmelding fredag morgen.Idag endte Funcom opp 10,63 prosent.Makrotall fra USA De amerikanske konsumprisene var uendret i juli , mot ventet 0,2 prosent. På årsbasis var konsumprisindeksen opp 1,4 prosent, mot ventet 1,6 prosent.Den amerikanske Empire Manufacturing-indeksen falt til fra 7,39 i juli til minus 5,85 i august. Det var ventet en indeks på 7,00.