Den største taperen i REC-konkursen

Tirsdag begjærte REC Wafer Norway oppbud. En leverandør kan ha krav på nærmere en milliard i boet.

Publisert 15. aug. 2012 kl. 08.03
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.15
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 179 ord
REC Wafer fabrikken på Herøya i Porsgrunn. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix.

Sic Processing investerte 1,5 milliarder kroner i nye anlegg på Herøya og i Glomfjord med REC som eneste kunde.Selskapene Ekro Resirk og SiC Processing mener, i følge Finansavisen, at REC har brutt langsiktige kontrakter for tilvirkning og gjenvinning av materialer til solcelleindustrien.Tidligere har Finansavisen antydet at de to kunne kreve en halv milliard kroner av REC.Nå kan underleverandøren til REC, som leverte skjærevæske til saging av supertynne wafere, komme til å melde et krav i boet på mellom 900 millioner og en milliard kroner, skriver DN.Kravet på oppunder en milliard kroner beror på at Sic Processing hadde en 10-års kontrakt med REC som nå ikke vil bli oppfylt.Selskapet som eies 70 prosent av det svenske oppkjøpsfondet Nordic Capital, var undereleverandør til REC, men da solselskapet la inn årene i de to lokalsamfunnene måtte også Sic Processing gjøre det samme.Et selskap som berget seg unna REC i tide var industribedriften Imtas, som i følge DN var nær ved å investere 2 - 3 millioner kroner, men ante ugler i mosen. Johannes Sandhei er glad han trakk seg i siste liten.