Dette vil påvirke Oslo Børs mandag

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs mandag

Publisert 13. aug. 2012 kl. 08.04
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.11
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 560 ord
Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX

Netfonds Bank tror Oslo Børs hovedindeks åpner opp 0,15 prosent i dag, til 431.- S&P500 steg 0,4 prosent etter at Europa stengte fredag. Veksttallene for Japan kom inn svakere enn ventet i natt, dermed snudde pilene på de asiatiske børsene nedover før stengetid. Når det er sagt, verdens aksjemarkeder er adskillig mer følsomme ovenfor det som skjer i eurosonen og Kina, og vi ser flere positive triggere fra de kantene fremover. Brentoljen står nå i 113,71 dollar, mens den norske kronen nærmer seg rekordnivåer mot euroen. En euro koster nå bare 7,27 kroner. Vi forventer at kronen vil gå enda sterkere i tiden som kommer. Det slippes ingen viktige nøkkeltall fra USA i dag, skriver meglerhuset.Hvor går børsen denne uken? "Oslo Børs fortsatte oppover samtidig som omsetningen falt til det laveste på veldig mange år. Det er et meget dårlig tegn", het det i Søndagens aksjetips på HegnarOnline. Les mer her.Oljeprisen stiger Oljeprisen styrker seg. Brent-oljen med levering i september omsettes mandag morgen for 113,69 dollar fatet, opp 0,7 prosent. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 112,20 dollar fatet ved børsslutt fredag.Fredagens svekkelse kom ifølge The Wall Street Journal etter at Det internasjonale energibyrået (IEA) reduserte sitt estimat for oljeetterspørselen i 2013 med 20 prosent, melder TDN Finans.Ifølge avisen bidrar likevel økende spenning i Syria til et press oppover i oljeprisene. Landet er en liten oljeprodusent, men Iran er en betydelig støttespiller for den syriske presidenten Bashar Assad.I tillegg styrkes oljeprisen av forventninger om at amerikanske nøkkeltall mandag vil vise at detaljhandelen i USA i juli steg for første gang på fire måneder.Blandet i Asia mandag Stemningen varierer blant de asiatiske børsene mandag morgen.I Japan endte Nikkei ned 0,1 prosent, mens den bredere Topix-indeksen var uforandret i forhold til fredag. Hang Seng i Hong Kong svekkes 0,2 prosent, og i Sør-Korea er Kospi ned 0,6 prosent.Straits Times i Singapore er opp 0,21 prosent.Lavere vekst Japan la mandag frem BNP-tall, som viste en vekst på 0,3 prosent i andre kvartal. Analytikerne hadde på forhånd spådd en oppgang på 0,6 prosent.I første kvartal steg det japanske bruttonasjonalproduktet med 1,3 prosent.USA-opptur Etter en negativ start på dagen, snudde børsene i USA opp fredag.Dow Jones endte til slutt opp 0,32 prosent til 13.207,95, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen ble styrket 0,07 prosent til 3.020,86. S&P 500 steg 0,22 prosent til 1.405,87.Oppgangen sørget også for at uken under ett endte opp. Det var den femte uken på rad at børsene i New York ble styrket.Oslo Børs ned fredag Oslo Børs falt fredag dag. Hovedindeksen endte ned 0,5 prosent til 430,31. Det betyr at ukeavkastningen ble på pluss 0,7 prosent.Det er omsatt verdipapirer for 2,2 milliarder kroner.Det var Funcom som stjal overskriftene på børsen fredag. Aksjen stupte ikke mindre enn 52,1 prosent til 3,75 kroner, noe som priser spillselskapet til bare en kvart milliard kroner.Bakgrunnen for Funcom-krakket var at selskapet kom med en skuffende oppdatering om The Secret World. Selskapet er "naturligvis skuffet" over en Metascore på 72 av 100.Dette skjer i dag:Resultat: Aker BioMarine: Resultat per 2. kvartal kl. 08.30, Felix KonferansesenterSaga Tankers: Resultat per 2. kvartal Landkreditt Bank: Resultat per 2. kvartalMakro: Japan: Foreløpig BNP, 2.kvNorge: Detaljhandelstall juni, kl. 10.00 Norge: Resultat av statsobligasjonsauksjon, kl. 11.00Annet: SSB: Verdipapirer registrert i VPS SSB: Obligasjonar og sertifikat SSB: Elektrisitetsstatistikk SSB: Ordrestatistikk. IndustriNorges Bank: Auksjon av statsobligasjoner kl. 11.00Kilder: TDN Finans, Reuters, Oslo Børs og Statistisk sentralbyrå (SSB)