Norske banker kan risikere stygge bøter

-Det ville vært flaut for norske banker å bli tatt på fersken med hodet langt inn i et iransk vepsebol, sier Kjell-Ola Kleiven i RIG til HegnarOnline.

Publisert 10. aug. 2012 kl. 13.54
Oppdatert 13. mars 2014 klokken 11.39
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 205 ord
Foto: Konsis AS / Vegard Giskehaug

Denne uken ble det kjent at banken Standard Chartered blir beskyldt av amerikanske myndigheter for ulovlige Iran-transaksjoner. Beløpet det skal være snakk om er i størrelsesorden 1.500 milliarder.Risikoanalyseselskapet Risk Information Group (RIG) understreker at lignende tilfeller også kan ramme norske banker.-Det finnes norske banker som ikke kan svare på om de gjør forretninger med selskaper og personer på internasjonale sanksjonslister. Iran-sanksjoner er spesielt vanskelig å forholde seg til og vi vet at Iran tidligere har vært aktive i Norge, sier Kjell-Ola Kleiven, daglig leder i RIG, til HegnarOnline.Kleiven ser åpenbare faresignaler.-Iranske myndigheter leker en katt-og-mus-lek med det internasjonale samfunnet, og leken har allerede pågått i flere år. Iranske selskaper på sanksjonslister flagger gjerne ut og bytter navn. Dette gjøres jevnlig for å unngå radaren til amerikanske myndigheter og deres sanksjonsorgan OFAC sier Kleiven til HegnarOnline.Som eksempel nevner han det iranske IRISIL-skipet Dorita som har hatt fem ulike navn og like mange nasjoners flagg det siste året. Tidligere het skipet Clover, Brilliance og Mulberry. Før det Iran Brilliance. Nå seiler skipet under boliviansk flagg, og med Dorita i baugen. Eier er fortsatt IRISIL gjennom stråselskaper.-Det ville vært flaut for norske banker å bli tatt på fersken med hodet langt inn i et iransk vepsebol, avslutter Kleiven.