Oslo Børs dundret ned på dyster Europa-stemning

Oslo Børs fortsatte å falle tirsdag formiddag. REC falt til ny all-time low, og kun tre av de 30 mest omsatte aksjene steg.

Illustrasjonsfoto: AP Photo
Børs

Dyster stemning i Europa og nervøse USA-børser hjalp ikke på markedsstemningen i Oslo tirsdag. Mens hovedindeksen kun var ned 0,11 prosent ved lunsjtider, falt den videre mot slutten av dagene og sluttet ned 1,34 prosent til 433,53.Det ble omsatt aksjer og verdipapirer for 2,26 milliarder kroner.OSEBX er hittil opp 0,12 prosent denne uken, og 12,62 prosent hittil i år.Blant de 30 mest omsatte aksjene var det kun Norwegian, Panoro Energy og Sevan Drilling som steg.Urolige før ECB-møte Europa-børsene lyste rødt tirsdag ettermiddag og på Wall Street var stemning nervøs etter børsstart tirsdag. Investorene ser mot møtet i den euopeiske sentralbanken, ECB, torsdag og stemningen er langt fra positiv.En fersk oppdatering fra storbanken Société Générale, bærer tittelen "Waiting for the ECB to do very little".- Risikoen for en skuffelse fra ECB torsdag, i kombinasjon med nedsiderisikoen for fredagens arbeidsmarkedsdata fra USA, gjør meg nervøs for å ta på seg risiko denne uken, skriver bankens strateg Kit Juckes.Europa-nytt Køene av jobbsøkende spanjoler vokser stadig og passerte 4,6 millioner mennesker i august. Det er en økning på 0,83 prosent fra måneden før , opplyste det spanske arbeidsdepartementet tirsdag.I tirsdagens rapport fra Handelsbanken kommenterer analytiker Ida Wolden Bache den økonomiske situasjonen i Spania.- Andalusia ble i går den fjerde av Spanias sytten autonome regioner som kunngjorde at den vil trenge krisehjelp fra de sentrale myndighetene. Et statlig redningsfond på 18 milliarder euro som vil gi lån til regionene vil ifølge myndighetene være operativt innen utgangen av måneden, sier Ida Wolden Bache.- Samtidig kom nyheten om at det spanske bankredningsfondet FROB vil gi et midlertidig lån på 4,5 milliarder euro til den kriserammede banken Bankia som fredag la fram tall som viste et tap i første halvår på 4,4 milliarder euro, sier analytikeren. Les hele saken her. Svake nøkkeltall fra USA på slutten av dagen bidro også til å forsterke nedturen.Oljeprisen falt tilbake Også oljeprisen så rødt tirsdag. Ved børsslutt stod et fat Brent-olje med oktober-levering i 114,7 dollar, ned 0,90 prosent.WTI-oljen falt så mye som 1,56 prosent til 95,62 dollar fatet.Statoil endte dagen ned 1,07 prosent til 148 kroner.Også oljeaksjer som Det norske oljeselskap og DNO falt tilbake henholdsvis 2,25 prosent og 1,74 prosent.Alltime low Tirsdag var ingen god børsdag for REC, som falt 3,44 prosent til 1,68 kroner.Selskapet meldte i dag at det utstedes 250 millioner nye aksjer i selskapet i forbindelse med den påfølgende emisjonen.En rekke primærinnsidere er tildelt aksjer, deriblant Stein Erik Hagens nære medarbeider Peter Ruzicka. Se hele oversikten her. Videre har Finansavisens innsideportefølje, som har steget 16 prosent i 2012, nå vraket REC.Aksjen hadde også tidenes all time low-notering onsdag, med en kurs på bare 1,65 kroner.Ser høyere inntjening for Bakkafrost Nordea Markets venter at den globale forsyningen av laks vil falle fra 19 til 2 prosent i 2013.- Basert på dette øker vi vår estimerte laksepris for 2013 fra 30 til 32 kroner. Gitt slakt i størrelsesorden 45.000-50.000 tonn, vil det gi få en betydelig innvirkning på Bakkafrosts inntjening.- Vi øker dermed kursmål fra 65 til 80 kroner, og oppgraderer vår anbefaling fra en kjøpsanbefaling til en sterk kjøpsanbefaling, skriver Nordea Markets.Bakkafrost steg hele 4,34 prosent til 48 kroner.Dagens vinner- og taperaksjer På dagens vinenrliste finner vi NetConnect opp 20,00 prosent, Eitzen Chemical opp 16,66 prosent og Panoro Energy opp 12,83 prosent.På motsatt side finner vi Siem Shipping ned 10,24 prosent, Aker Philadelphia Shipyard ned 10 prosent og Polaris Media ned 8,77 prosent.Spår rally i Höegh LNG Höegh LNG løftet seg med i underkant av fem prosent mandag etter at selskapet annonserte en FSRU-kontrakt over ti år i Chile.Ifølge DNB Markets bekrefter tildelingen selskapets solide posisjon i dette markedet og de har vunnet tre av de siste fire anbudene innenfor FSRU-segmentet.- Selskapets tre nybygg har nå kontrakt og på våre estimater ser de ut til å ha tilstrekkelig likviditet til å erklære verftsopsjonen på ytterligere en enhet. Fremover ser vi tildeling av nye forstudier (pre FEED), fulle studier (FEED), eventuell utskillelse av FLNG-virksomheten, nye FSRU-kontrakter og nyheter rundt finansiering av det indonesiske FSRU-prosjektet som mulige triggere for aksjen, skriver meglerhuset.Atea Atea Sverige AB har, sammen med ytterligere fem leverandører, blitt valgt som leverandør av Kammarkollegiet i deres anskaffelse av nettverksløsninger , -produkter og -tjenester til store deler av offentlig sektor i Sverige.Avtalen har en estimert årlig verdi på 347 millioner kroner og har en varighet i ett år, med mulighet for forlengelse i ytterligere tre år.Atea endte dagen uendret.Hydro gjør endringer Tirsdag meldte den tyske avisen Neuss-Grevenbroicher Zeitung at Norsk Hydro har droppet sine planer om å stenge ned produksjonen ved sitt anlegg i Neuss i Tyskland.Nå melder selskapet at de gjør endringer i metallkilden for sine tyske valseverk, og planlegger en opptrapping av primærmetallproduksjonen i Neuss i første halvår 2013.Hydro falt tilbake 1,28 prosent.DNB faller tilbake Bankaksjen DNB falt tilbake 1,79 prosent tirsdag på tilsynelatende få nyheter. Fokuset rundt aksjen er nå rettet mot bankens kapitalmarkedsdag torsdag.Storebrand endte ned 1,28 prosent, mens Gjensidige falt 1,13 prosent.Ser lakseaksje opp 24 prosent Nordea Markets oppgraderer sin anbefaling på Marine Harvest fra hold til kjøp. Ifølge TDN Finans heves kursmålet fra 4,60 kroner til 5,90 kroner.Marine Harvest endte dagen ned 0,64 prosent.Ny løsning for RXT Reservoir Exploration Technology har nå engasjert finansielle rådgivere for å finne en løsning på selskapets finansielle situasjon, opplyses det i en melding.ABG Sundal Collier og Pareto Securities er blitt tildelt oppdraget. Disse skal foreta en gjennomgang av de strategiske alternativene som er tilgjengelige for selskapet.Annet Videre har BW-offshore-direktører kjøpt aksjer tirsdag. BWO falt 0,72 prosent.Følg HegnarOnline på Facebook her! Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen

Nyheter
Børs