Warren: De satset stort og tapte alt

-"Timing is everything" sier man gjerne, men om denne ikke er perfekt vil risikokontroll definitivt hjelpe, understreker Peter Warren.

Peter Warren. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.
Børs

Den kjente britiske økonomen John Maynard Keynes (1883-1946) uttalte en gang følgende kloke ord: "The market can remain irrational longer than you can stay solvent".Les også: Trygve Hegnar: Det er bare å gi opp På sin blogg skriver Peter Warren at det var nettopp dette som førte til store problemer for meglerhuset MF Global.-MF Global drev, i likhet med mange andre meglerforetak, også utstrakt egenhandel. Det var også dette som skulle bli selskapets bane. Meglerhus som har anledning til å sitte med kundemidler kan plassere disse midlene for egen regning i visse typer verdipapirer, skriver Warren.-MF Global så at italienske statssertifikater handlet under pari og at de dermed ga en meget attraktiv rente. Meglerhuset plasserte følgelig både sin egenkapital og kundemidler i slike sertifikater med forfall i slutten av 2012. Renten var adskillig høyere enn renten meglerhuset betalte sine kunder og ville dermed gi meglerhuset en betydelig gevinst, skriver Warren.-Det meglerhuset ikke brukte særlig tid til å tenke over var at dette samtidig var et veddemål på at EU og ECB ikke ville la noe galt skje med Italia. I praksis betød dette at MF Global giret sin posisjon i italienske statssertifikater kraftig. Faktisk så kraftig at selv en liten nedgang i kursen på disse statssertifikatene ville viske ut hele meglerhusets egenkapital. Det skulle dessverre gå verre enn det, skriver Warren.-Usikkerheten rundt Italias økonomi i fjor høst resulterte i en kursnedgang som ikke bare var stor nok til å viske ut MF Globals egenkapital, men også en vesentlig del av kundemidlene. Rykter i markedet om selskapets manglende solvens ble raskt så omfattende at ingen lenger turte og handle med dem. Uten mulighet til å låne mer penger, måtte MF Global krype til korset og begjære seg konkurs, skriver Warren.-"Timing is everything" sier man gjerne, men om denne ikke er perfekt vil risikokontroll definitivt hjelpe. MF Global viste at de manglet begge deler. Mindre enn en måned etter konkursen kom både EU og ECB på banen med redningspakker. MF Global's veddemål ville gitt meglerforetaket en betydelig gevinst om de bare hadde vært i stand til å "stay in the game", avslutter Warren.Følg HegnarOnline på Facebook her

Nyheter
Børs