Ben Bernanke tråkker gassen i bånn

Den amerikanske sentralbanken ventes å offentliggjøre nye rekordstore tiltak onsdag. Nå skal det bli vekst og lavere arbeidsledighet, koste hva det koste vil.

Ben Bernanke. Foto: AP
Børs

En undersøkelse blant 49 økonomer, utført av Bloomberg, tilsier at den amerikanske sentralbanken onsdag vil offentliggjøre nye, rekordstore tilbakekjøp av obligasjoner og boliglån.48 av de 49 venter at sentralbanksjef Ben Bernanke tråkker gassen i bånn og vil fortsette å kjøpe obligasjoner for 45 milliarder dollar i måneden når Twist avsluttes nå i desember.Medianen av de spurte tror det vil pågå gjennom hele 2013 og inn i 1. kvartal 2014.Fra Twist til Rock'n Roll?45 milliarder dollar er 5 milliarder mer i måneden enn det nåværende programmet inneholder og vil, i følge nyhetsbyrået, bringe balansen til sentralbanken opp fra "2,86 trillon dollar" til nesten "$4 trillion", tilsvarende 22.600 milliarder kroner og mer enn 6 norske oljefond.Målet med disse operasjonene er å bidra til økonomisk vekst og presse arbeidsledigheten videre ned fra dagens 7,7 prosent.Sentralbanken begynner sitt møte tirsdag og vil offentliggjøre sin plan rundt kl. 18:30 norsk tid onsdag. Og kl. 20:15 er det pressekonferanse.Da vil Bernanke også offentliggjøre anslag for veksten, sysselsettingen og inflasjonen, men det antas at han vil vente til 20. mars neste år med å si noe om hvilke mål han har for veksten, arbeidsledigheten og inflasjonen.Det betyr at han ikke vil offentliggjøre nå hva som må til før sentralbanken er fornøyd og vil avslutte det nye rekordprogrammet.Boligmarkedet er nøkkelenBoligprisene var opp 3 prosent fra året før i september, ifølge S&P/Case-Shiller, og målet er at obligasjonsprogrammet skal bidra til å hjelpe boligmarkedet og gi ytterligere prisoppgang.Det er fremdeles nøkkelen til å få de amerikanske forbrukerne ut i butikkene igjen. Det vil også være nøkkelen til at flere kan komme seg i posisjon for å refinansiere sine boliglån.Det nåværende programmet med kjøp av boliglån har bidratt til å presse 30-års fastrenten ned til 3,31 prosent og målet er at boligrentene ikke skal stige med det første.

Nyheter
Næringsliv