Ekspertene tror Oslo Børs vil stige også i 2013

Daglig leder for Nordnet Bank, Anders Skar, mener Oslo Børs kan bli et bra sted å plassere penger også neste år.

Anders Skar. Foto: Magnus Knutsen Bjørke, Finansavisen.
Børs

Til red: Utvidet.Publisert: 28.12.2012 19:17Oslo (NTB-Einar Olsen): Klokken 16.30 fredag 28. desember satte Oslo Børs punktum for et turbulent børsår, som endte med en oppgang på 15,3 prosent.- Vanligvis ville dette blitt karakterisert som et godt børsår, sier daglig leder for Nordnet Bank, Anders Skar, til NTB.Han peker samtidig på at månedsomsetningen har ligget rundt 170 milliarder kroner i 2012, mens det året før ble omsatt aksjer og verdipapirer for 250 milliarder kroner hver måned. Nedgangen i omsetningen er altså rundt 30 prosent, sier Skar.På trappen til et nytt børsår synes de fleste eksperter og analytikere at totalbildet er positivt og spår en børsoppgang i Oslo på rundt 10 prosent i 2013.- Den massive pengetrykkingen i regi av Den europeiske sentralbanken har selvsagt bidratt vesentlig til oppgangen på mange europeiske børser i 2012. En fortsatt oppgang neste år vil også være avhengig av stimulanser fra sentralbankene rundt i verden, sier Skar.Frykt vs. grådighetHan mener Oslo Børs kan bli et bra sted å plassere penger også neste år, men det er viktig at risikoviljen øker og at rentene holder seg lave.- Investorenes frykt bør helst bli litt mindre og grådigheten litt større for at det skal bli et veldig godt børsår i 2013, sier banksjefen. Han understreker at den sviktende interessen for aksjer også har sammenheng med ønsket om å eie obligasjoner. Bankene er blitt mer restriktive med å låne ut penger, og mange selskap må derfor finansiere seg via obligasjonsmarkedet. Både profesjonelle og private investorer har kanalisert mye av sin kapital til dette markedet i stedet for aksjemarkedet, sier Skar.Daytraderne tilbake?Aksjerobotene har også erobret Oslo Børs, men Finansavisens ekspertpanel tror likevel at de såkalte daytraderne fortsatt har en fremtid på Oslo Børs. I en spørrerunde blant traderne får avisen positive svar fra de fleste. De har også god tro på at hovedindeksen vil ligge rundt 500 poeng ved utgangen av neste år.Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning sier til StockLink at han tror 2013 blir nokså likt 2012. Han mener alternativene til aksjer er fryktelig dårlige. I obligasjonsmarkedet er avkastningen noen få prosent, og i boligmarkedet har vi hatt en sammenhengende oppgang i 15 år. Tror man den vil fortsette i all evighet? spør Myrseth.De beste i 2012Anders Skar i Nordnet Bank sier det er de store og likvide selskapene på Oslo Børs som utviklet seg best i 2012. Det er industriselskaper, forbruksvarer og spesielt sjømatselskaper som har trukket børsen oppover, mens farmasi- og teknologiaksjer har hatt en svakere utvikling.Blant vinneraksjene er for eksempel Grieg Seafood og Marine Harvest. Skar mener den gode utviklingen i 2012 har druknet i blodrøde overskrifter om kriser og økonomiske katastrofer både i Europa og andre deler av verden.Han tror at en løsning på budsjettproblemene i USA sammen med en fortsatt vekst i Kina og en endelig gjeldsløsning i eurosonen vil bringe nytt liv i aksjehandelen også i Oslo. Han tror på høyere aktivitet og større risikovilje blant private aksjeeiere. Året som ligger bak oss har vært preget av passivitet. Det viser nedgangen i omsetningen fra 2009 til nå, men dersom daytraderne kommer tilbake for fullt, vil bildet raskt endre seg, sier Skar. (©NTB)

Nyheter
Børs