Mener trusselen fra Bjørn Kjos var en bommert

Norges største arbeidstakerorganisasjon innen luftarten, Parat, tror Norwegian-sjef Bjørn Kjos bommet da han truet med å flagge ut dersom han ikke får fly med asiatisk personale.

Bjørn Kjos - Foto: Scanpix
Børs

- Jeg tror det var en uheldig strategi av ham, sier nestleder Vegard Einan i YS-forbundet Parat til NTB.- Ingen liker å bli truet til å fatte en beslutning, heller ikke Kjos selv. Så når han, som en stor arbeidsgiver, truer regjeringen med at «om jeg ikke får ha ansatte på asiatisk lønn, så flagger jeg ut» - var det i seg selv et utgangspunkt for å få nei, utdyper Einan.Parat organiserer 3.700 ansatte i norsk luftfart. Organisasjonen er fornøyd med regjeringens nei til Norwegians ønske om å fjerne kravet om oppholdstillatelse for utenlandsk personell og dermed åpne for asiatiske lønns- og arbeidsvilkår.- Det er en viktig og riktig beslutning. Hadde vi åpnet opp, ville Norge gått i front globalt, sier han.Parat foreslo i innspurten av regjeringens høringsrunde å innføre «dansk løsning» - slik SAS har på sine ruter mellom Kastrup og Asia - der det er åpnet for inntil 20 prosent ansatte på asiatiske vilkår.- Vi tror det ville være enklere å tilpasse det norske regelverket til det danske, enn å få danskene til endre sitt regelverk. For våre norske medlemmer ville det bety en sikring for at de ikke konkurreres ut. Og for SAS ville det ikke bety noen endring fra i dag, samtidig som det ville gi en åpning til Norwegian, sier Einan.

Nyheter
Børs