REC-stup preget børsen

Fredagens handel endte i rødt på Oslo Børs. Flere investorer ble straffet hardt.

Foto: Scanpix
Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs falt i dag 0,15 prosent før den sluttet på 458,16 poeng. Det ble omsatt aksjer for 2,5 milliarder kroner.I løpet av den siste måneden er Oslo Børs opp 2,96 prosent mens hovedindeksen er opp 16,17 prosent det siste året.HegnarTV Martin Mølsæther, forvalter av Swedbank-fondet First Generator, var fredagens gjest i økonominyhetene på HegnarTV. Fondet hadde en avkastning på 36,15 prosent i 2012. Se sendingen herOlje/Statoil Et fat Nordsjøolje, med levering i februar, omsettes for 110,34 dollar, ned 1,39 prosent.Statoil falt 0,56 prosent.REC REC endte ned 12,87 prosent til 1,19 kroner.REC meldte torsdag kveld om redusert produksjon ved det amerikanske Moses Lake-anlegget. 46 må gå fra fabrikken.De fleste norske meglerhus er positive til selskapets beslutning. Nordea Markets og analytiker André Holø Adolfsen ser imidlertid nedbemanningen som et tilbakeslag, skriver Reuters.- De som har forventet høyere etterspørsel har nok fått et lite tilbakeslag her og det er naturlig med en noe negativ reaksjon i aksjen i dag. Aksjen har kommet opp en del på bakgrunn av forventninger til større etterspørsel og at prisene har bunnet ut, noe jeg for øvrig er litt uenig i, sier Adolfsen til nyhetsbyrået.Flere analytikere har den senere tid uttalt at REC kan komme i brudd med sine lånebetingelser, dersom prisene på silisium ikke skulle øke solid.Konserndirektør i REC, Mikkel Tørud, vil ikke utelukke et slikt scenario, men er relativt avslappet i forhold til det.Meglerhuset SEB Enskilda skriver i et notat at de anbefaler kjøp av aksjer i REC. Aksjen får en såkalt trading kjøp-anbefaling.Kongsberg Automotive Kongsberg Automotive (KA) har blitt tildelt en kontrakt av Geely Automobile for å levere automatgirskiftere til en ny mellomstor bilplattform.Kontrakten er på 21 millioner euro (154 millioner kroner) over fem år og produksjonen starter i 2014 ved KAs fabrikk i Wuxi, Kina.Aksjen la på seg 1,27 prosent.Biotec Pharmacon Biotec Pharmacon har plassert 9,5 millioner aksjer til 4,25 kroner per aksje, går det frem av en børsmelding.Dette representerer rundt 33,3 prosent av utstedte aksjer i selskapet.Nettoprovenyet vil først og fremst brukes til lansering og kommersialisering av Woulgan® Biogel, mens en mindre del vil bli brukt med tanke på å generere en positiv kontantstrøm i datterselskapet ArcticZymes AS.Aksjen falt 15,73 prosent til 4,50 kroner.Pronova Pronova BioPharmas legemidler Omacor og Zodin har nå blitt plassert på en negativ refusjonsliste i Hellas, opplyses det i en melding.Listen inneholder flere hundre farmasøytiske produkter, og er en del av de greske kostnadskontrollerende tiltakene som nå implementeres.Pronova og deres partnere i Hellas, Abbott Laboratories og Grupo Ferrer, har klaget på beslutningen.Aksjen klatret 0,79 prosent.Funcom Funcom, som torsdag endte opp 7,1 prosent, endte i dag uforandret på 1,95 kroner.Selskapet sendte før børsstart torsdag ut en melding der det går frem at spillselskapet nå har begynt prosessen med å restrukturere selskapet.Dette vil etter sigende innebære både nedleggelser og effektivisering.Europa - ESB venter at veksten i eurosonen vil ta seg opp senere i 2013, men mener risikoen i anslagene er på nedsiden, sier analytiker Ida Wolden Bache i fredagens rapport fra Handelsbanken.Den europeiske sentralbanken (ESB) holdt som ventet styringsrenten uendret på 0,75 prosent etter gårsdagens rentemøte og rørte heller ikke innskudds- eller lånerentene.Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen

Nyheter
Børs