Børsen trosset oljeprisen - spurtet inn til oppgang

Oljeprisen faller markert, og optimistene har fått seg en vekker. Likevel endte hovedindeksen på Oslo Børs i pluss mandag. Yara og Røkke-aksje trakk opp, mens tung finansduo og Norwegian så rødt (oppdatert med slutt Europa).

Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
Børs

Etter en sprek spurt endte hovedindeksen på Oslo Børs i dag på 479,37, etter en oppgang på 0,09 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 2.685 milliarder kroner. Så langt i år har Oslo Børs steget 7,9 prosent, mens den de siste 12 månedene er opp 12,6 prosent. Siste måned er fasiten 1,5 prosent oppgang.Pilene pekte nedover også på de fleste toneangivende Europa-børsene. Britiske FTSE 100 steg riktignok opp 0,2 prosent, men franske CAC 40 og tyske DAX falt hhv. 0,1 og 0,2 prosent.Wall Street åpnet ned i åpningshandelen, men stemningen har tatt seg litt opp.- Italia-kutt en vekker Optimismen etter fredagens arbeidsmarkedsrapport fra USA fikk seg et skudd for baugen da Fitch Ratings sent fredag meldte om nedgradering av italiensk statsgjeld.Gjelden ble nedgradert med ett hakk, med negative utsikter. Fitch viser til den nåværende politiske usikkerheten, en resesjon som drar ut, samt ikke minst høy gjeld.- Jeg tror den italienske nedgraderingen fungerer som en liten vekker, sier sjeføkonom Alastair Winter i Daniel Stewart & Co til Reuters.Investorene liker heller ikke svakere industriproduksjon og privat konsum i Kina.Oljeprisen faller Pessimismen har spredt seg til oljemarkedet. Brent april-olje faller 97 cent til 109,88 dollar fatet, mens WTI-oljen er ned 89 cent til 91,06 dollar fatet.Utviklingen henger sammen med de nevnte Kina-tallene, samt en sterkere dollar.Dessuten omtaler Wall Street Journal ifølge TDN Finans noe av den sterkeste tilgangen på olje noensinne.- Vi svømmer praktisk talt i olje, sier sjef for rådgivningsselskapet Schork Group, Stephen Schork, til avisen.På Oslo Børs steg Statoil 0,4 prosent til 142 kroner.Lei Storebrand-smell Blant tungvekterne utmerket først og fremst finansduoen Storebrand og DNB seg - negativt. Aksjene var to av de tre mest omsatte i dag.Førstnevnte falt 6,6 prosent til 25,23 kroner etter at Finanstilsynet fredag besluttet innføring av nytt dødelighetsgrunnlag for kollektive pensjonsforsikringer i livsforsikringsselskaper og pensjonskasser med virkning fra 1. januar 2014.Det vil sette krav til økte premier og høyere forsikringstekniske avsetninger for å dekke fremtidige forpliktelser, og vil dermed gjøre pensjonsforsikringene dyrere.Ifølge Storebrand er kravene strengere enn forventet, og avsetningsbehovet øker betydelig. Storebrand Liv-sjef Geir Holmgren understreker likevel overfor Reuters at selskapet ikke vil ha behov for å hente inn ny egenkapital.Handelsbanken innrømmer også at tilsynets grunnlag var overraskende strengt og drøyere enn ventet, men tror ikke nyheten vil ha store innvirkninger på Storebrand-aksjen på lang sikt.Meglerhuset ser fortsatt en oppside på rundt 53 prosent .DNB falt av samme grunn som Storebrand 2,4 prosent til 90,30 kroner. Aksjen korrigerte dermed ned fra fredagens oppgang trigget av at banken satte opp utlånsrenten.I dag har det også blitt kjent at SpareBank 1 SR-Bank og Sparebanken Vest hever sine utlånsrenter.RCCL, Norwegian så rødt Ellers merker vi oss at RCCL trakk ned 0,9 prosent til 195,20 kroner. Aksjen hentet dermed inn mye av det tapte, ettersom den tidligere i dag var helt nede i 190,30 kroner.Rederiet sliter med følgene av et norovirus-utbrudd på "Vision of The Seas", som returnerte til Port Everglades fredag med 105 syke passasjerer.Ifølge TDN Finans mener tallknuserne i Fondsfinans at viruset har en tendens til å få mye oppmerksomhet når det rammer tett befolkede steder som cruiseskip og sykehus.- Det er imidlertid ikke noe som rasjonelt sett bør redusere markedsverdien av RCCL med nesten 230 millioner dollar eller 1,3 milliarder kroner, skrev meglerhuset i en oppdatering tidligere i dag, da kursen var mye lavere.Blant øvrige tapere var Norwegian, som falt 1,3 prosent til 225 kroner, mens REC gikk tilbake 2,6 prosent til 1,27 kroner.Positive OBX-aksjer var først og fremst Frontline, som steg 2,8 prosent til 12,70 kroner, mens Yara, Hydro og TGS la på seg 1,0-1,4 prosent. Aker Solutions steg 1,6 prosent til 112,60 kroner.Disse falt og steg mest Oslo Axess-noterte RomReal topper taperlisten etter en nedgang på 37 prosent til 1,26 kroner, etter skarve én handel.Blant de nærmeste fulgte Oslo Axess-duoen Eqology og Flex LNG, med fall på hhv. 11,2 prosent til 2,21 kroner og 7,7 prosent til 2,40 kroner.Apptix var den eneste øvrige aksjen som falt mer enn nevnte Storebrand, og gikk tilbake 7,1 prosent til 2,60 kroner.I andre enden finner vi gassmyggen Norse Energy, som trakk opp 16,1 prosent til 1,37 kroner.Oslo Axess-noterte NattoPharma fulgte nærmest, etter å ha klatret 13,2 prosent til 18 kroner.Videre kom Oceanteam og Oslo Axess-aksjen Nio Security på pluss hhv. 6,25 prosent til 3,74 kroner og 6,1 prosent til 2,45 kroner.Vi nevner til slutt at Photocure steg 4,8 prosent til 41,80 kroner. Selskapet meldte mandag at positive Cevira-resultater blir presentert som "breaking news" på amerikansk kongress.Følg HegnarOnline på Facebook her! Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen

Nyheter
Børs