Ekspert tror SAS må kutte mer

SAS må fortsette å kutte kostnadene dersom det hardt pressede flyselskapet skal overleve på sikt, mener professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole.

Fly fra SAS og Norwegian - Foto: Scanpix
Børs

Han tror nye, private eiere er det som skal til.Fredag la SAS fram et underskudd før skatt på 823 millioner svenske kroner i første kvartal i selskapets regnskapsår. Det elendige resultatet var både varslet og ventet og kommer etter omfattende kostnadskutt på 3 milliarder svenske kroner i fjor høst.Selskapet har helt siden begynnelsen av 1990-tallet forsøkt å kutte kostnader, og spareplanen fra desember blir helt sikkert ikke den siste, sier Steen til Dagbladet.- SAS har kanskje 30 prosent igjen å kutte for å nå kostnadsnivået til Norwegian per flysete. Hvis de vil gjøre seg konkurransedyktige i forhold til Ryanair må de kanskje kutte mer enn 50 prosent. Det er ikke tilstrekkelig å kutte i lønns- og pensjonsavtalene til de ansatte. De må også gjøre noe med driftskostnadene for ledelsesnivået i selskapet, mener han.Steen mener at selskapet også må kvitte seg med gjenstående gamle og kostbare fly, og erstatte dem med nye som bruker mindre drivstoff. Samtidig presiserer han at et nettverksselskap som SAS kan ta markedsandeler på områder hvor lavprisselskapene ikke er.Professoren tror eierskap er avgjørende for SAS' fremtid og at nye, privat eiere er det si skal til for å disiplinere selskapet.

Nyheter
Næringsliv