Optimistene fikk seg en vekker - tung finansduo straffes

Børsoptimistene har fått seg en vekker, og Oslo Børs ser rødt mandag ettermiddag. DNB og Storebrand tynger, og Norwegian er blant øvrige tapere. Frontline går mot strømmen.

Rune Bjerke - Foto: Scanpix
Børs

Oslo Børs holder seg i negativt terreng mandag ettermiddag. Hovedindeksen står i 477,10, ned 0,38 prosent i dagens handel.Hittil er aksjer og egenkapitalbevis omsatt for drøye milliarden. Utviklingen skjer etter oppgang på Wall Street fredag og blandet stemning i Asia tidligere mandag.Så langt i år har Oslo Børs steget 7,5 prosent, mens den de siste 12 månedene er opp 12,1 prosent. Siste måned er fasiten 1,1 prosent oppgang.Pilene peker nedover også på de toneangivende Europa-børsene. Britiske FTSE 100 er riktignok uendret, mens franske CAC 40 faller 0,4 prosent, tyske DAX 0,3 prosent, og Amsterdam-børsen 0,4 prosent.Futureshandelen peker mot en svakt negativ åpning på Wall Street. Dow Jones-, Nasdq og S&P 500-futures faller 0,1-0,2 prosent.- Italia-kutt en vekker Optimismen etter fredagens arbeidsmarkedsrapport fra USA fikk seg et skudd for baugen da Fitch Ratings sent fredag meldte om nedgradering av italiensk statsgjeld.Gjelden ble nedgradert med ett hakk, med negative utsikter. Fitch viser til den nåværende politiske usikkerheten, en resesjon som drar ut, samt ikke minst høy gjeld.- Jeg tror den italienske nedgraderingen fungerer som en liten vekker, sier sjeføkonom Alastair Winter i Daniel Stewart & Co til Reuters.Investorene liker heller ikke svakere industriproduksjon og privat konsum i Kina.Oljeprisen faller Pessimismen sprer seg til oljemarkedet. Brent april-olje faller 76 cent til 110,09 dollar fatet, mens WTI-oljen er ned 26 cent til 91,69 dollar fatet.The Wall Street Journal omtaler ifølge TDN Finans noe av den sterkeste tilgangen på olje noensinne.- Vi svømmer praktisk talt i olje, sier sjef for rådgivningsselskapet Schork Group, Stephen Schork, til avisen.På Oslo Børs stiger Statoil 0,1 prosent til 141,60 kroner.Lei Storebrand-smell Blant tungvekterne er det først og fremst finansduoen Storebrand og DNB som utmerker seg - negativt. Aksjene er også de to mest omsatte så langt i dag.Førstnevnte faller 6,7 prosent til 25,21 kroner etter at Finanstilsynet fredag besluttet innføring av nytt dødelighetsgrunnlag for kollektive pensjonsforsikringer i livsforsikringsselskaper og pensjonskasser med virkning fra 1. januar 2014.Det vil sette krav til økte premier og høyere forsikringstekniske avsetninger for å dekke fremtidige forpliktelser, og vil dermed gjøre pensjonsforsikringene dyrere.Ifølge Storebrand er kravene strengere enn forventet .DNB faller av samme grunn 2,4 prosent til 90,25 kroner. Aksjen korrigerer dermed ned fra fredagens oppgang trigget av at banken satte opp utlånsrenten.I dag har det også blitt kjent at SpareBank 1 SR-Bank går i DNBs fotspor og hever sine utlånsrenter.RCCL, Norwegian ser rødt Ellers merker vi oss at RCCL trekker ned 2,7 prosent til 191,60 kroner.Rederiet sliter med følgene av et norovirus-utbrudd på "Vision of The Seas", som returnerte til Port Everglades fredag med 105 syke passasjerer.Ifølge TDN Finans mener tallknuserne i Fondsfinans at viruset har en tendens til å få mye oppmerksomhet når det rammer tett befolkede steder som cruiseskip og sykehus.- Det er imidlertid ikke noe som rasjonelt sett bør redusere markedsverdien av RCCL med nesten 230 millioner dollar eller 1,3 milliarder kroner, skriver meglerhuset i en oppdatering.Blant øvrige tapere er Norwegian, som faller 2,8 prosent til 221,50 kroner, mens REC går tilbake 2,2 prosent til 1,27 kroner.Positive OBX-aksjer er først og fremst Frontline, som stiger 3,2 prosent til 12,75 kroner, mens Telenor og Aker Solutions legger på seg hhv. 0,7 og 0,9 prosent.Disse faller og stiger mest Oslo Axess-duoen Badger Explorer og Eqology topper taperlisten med nedganger på hhv. 12,9 prosent til 6,10 kroner og 11,2 prosent til 2,21 kroner.Fred. Olsen Production er den eneste øvrige aksjen som faller mer enn nevnte Storebrand - nærmere bestemt 9,7 prosent til 8,40 kroner.I andre enden finner vi Oslo Axess-noterte NattoPharma, som klatrer 20,8 prosent til 19,20 kroner.Nærmest følger gassmyggen Norse Energy, som trekker opp 14,4 prosent til 1,35 kroner. Oceanteam og Oslo Axess-aksjen Nio Security er de eneste øvrige som stiger mer enn nevnte Frontline.De to er opp hhv. 7,1 prosent til 3,77 kroner og 6,1 prosent til 2,45 kroner.Vi nevner til slutt at Standard Drilling stiger 0,8 prosent til 9,07 kroner etter at Øystein Stray Spetalens Tycoon Industrier har sikret seg 1.357.197 nye aksjer, og er oppe i 14,3 prosent av selskapet.Følg HegnarOnline på Facebook her! Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen

Nyheter
Børs