Fredriksen-kjøp og oljefunn løfter Oslo Børs

Oslo Børs stiger solid fredag formiddag. To tungvektere er markert opp, mens Norwegian faller tilbake.

Tor Olav Trøim og John Fredriksen. Foto: Finansavisen
Børs

I kjølvannet av oppturen på børsene i Asia, åpnet Oslo Børs opp fredag.Rundt lunchtider står hovedindeksen i 465,91, opp 1,12 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 1,08 milliarder kroner.Så langt i år har hovedindeksen steget 4,91 prosent, mens den de siste tolv månedene er opp 10,17 prosent.Oljeprisen Brent-oljen med levering i juni stiger fredag morgen 0,38 prosent til 99,51 dollar fatet, mens WTI-oljen i øyeblikket omsettes for 88,59 dollar fatet, opp 0,67 prosent.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 98,17 dollar fatet ved børsslutt torsdag.I en rapport melder Bank of America ifølge TDN Finans at Brent-kontrakten kan falle under 95 dollar per fat i "nær fremtid", hvis gjeninnhentingen i verdensøkonomien lar vente på seg."Prisen vil kunne bevege seg inn i et lavere kursbånd på 90-100 dollar pr fat, hvis veksten i verdensøkonomien svekkes til tre prosent fra fire prosent", heter det i rapporten.Prisdifferansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet utvidet med rundt en halv dollar til om lag 11,16 dollar per fat fredag morgen- Oppgangen i råoljeprisene virker som en korreksjon basert på teknisk støtte. Amerikansk økonomi er fortsatt svak. Vi ser ikke for oss noen endring i amerikansk etterspørsel før det kommer en ordentlig bevegelse i økonomien, sier analytiker i Fat Prophets i Sydney, David Lennox, til Bloomberg News, ifølge TDN Finans.Nytt betydelig funn Statoil melder fredag morgen at de har gjort et betydelig funn i Shetland-gruppen/Lista-formasjonen i Gullfaks-lisensen. Aksjen stiger 1,72 prosent til 135,90 kroner.Foreløpige beregninger viser at nye utvinnbare ressurser er i størrelsesorden 40-150 millioner fat oljeekvivalenter, men det er knyttet stor usikkerhet til dette ressursestimatet.- Funnet gir nye volumer som raskt kan gi produksjon av høy verdi og gir nye lovende perspektiver for feltet og installasjonene. Dette er et resultat av Statoils strategi for revitalisering av norsk sokkel, sier konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge, Øystein Michelsen, i en kommentar.Fredriksen kjøper John Fredriksen har fredag gjennom Famatown kjøpt opsjoner på 2 millioner aksjer i Seadrill. Hans høyre hånd, Tor Olav Trøim, sikrer seg samtidig opsjoner på én million aksjer.Forfall er i januar 2015. Innløsningskursen er på 40 dollar, mens prisen er 1,0678 dollar per opsjon.Det sender Seadrill opp 2,85 prosent til 213,20 kroner.Går eks utbytte Orkla faller 2,84 prosent til 49,26 kroner. Aksjen er fra og med fredag notert eks utbytte på 2,50 kroner .Stein Erik Hagen er største aksjonær i Orkla med 249.542.000 aksjer, hvorav 150,3 millioner kroner gjennom Canica AS. Det betyr at Stein Erik Hagen vil få utbetalt 624 millioner kroner i utbytte fra selskapet.Norwegian stiger Norwegian endte torsdag opp hele 18,1 prosent til 260 kroner, etter at selskapet overrasket med å tjene penger på driften. Fredag faller aksjen derimot tilbake 2,31 prosent til 254,00 kroner.Les også: Nå lokker Kjos med utbytte Det amerikanske luftfarttilsynet skal fredag være i ferd med å klarere Boeings Dreamliner-fly . Det kan være strålende nytt for Norwegian.Følg HegnarOnline på Facebook her Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen

Nyheter
Børs