Oljefondet tjener rått på omdiskuterte investeringer

Oljefondet hadde en avkastning på 219 milliarder kroner i 1. kvartal, og var per 31/3 verdt 4.182 milliarder kroner.

Yngve Slyngstad Foto: Finansavisen
Børs

Statens pensjonsfond utland - også kjent som Oljefondet - gjorde store investeringer i et aksjemarked som var i en bølgedal rundt høsten 2008 og våren 2009.Nå begynner investeringene å lønne seg: En meget sterk start på børsåret i USA og Japan var en av de viktigste grunnene til at Oljefondet hadde en avkastning på 219 milliarder kroner (+5,4 %) første kvartal i år.Det er nettopp aksjemarkedet som har dratt lasset når Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management (NBIM), fredag presenterte årets første kvartalstall.- Det var veldig diskusjon rundt aksjeinvesteringene vi gjorde i 2008 og 2009. Det har nå vist seg å være gode investeringer som har gitt oss god avkastning så langt i år, sier Slyngstad til NTB.Rapporten finner du her.Gode prognoser Det siste året har Oljefondet hatt en realavkastning på over 9,9 prosent, noe som er langt over det langsiktige målet om 4 prosent.Prognosene for resten av året ligger på samme nivå. Likevel advarer Slyngstad mot negative overraskelser.- Fremtiden er usikker og vi må være forberedt på at det kan komme store fall i aksjemarkedet. Det er fortsatt store ubalanser i det internasjonale markedet og den underliggende risikoen er fremdeles betydelig, sier Slyngstad.20 milliarder i måneden Totalt sett har Oljefondet økt sin verdi med 366 milliarder så langt i år. Dette er den største økningen i kroner noensinne i løpet av et kvartal. Ved utgangen av mars var 62,4 prosent av Oljefondet investert i aksjer, 36,7 prosent i rentepapirer og 0,9 prosent i eiendom.Ved utgangen av mars hadde Oljefondet en verdi på 4.182 milliarder kroner. Prognosene for resten av året antyder en vekst på 20 milliarder i måneden. (©NTB)Apple en katastrofe En av de største aksjeinvesteringene til oljefondet har imidlertid vært en katastrofe de siste måndene.Apple har stupt over 40 prosent på børsen og sendt verdien på Apple-aksjene i oljefondet kraftig ned i verdi fra toppen i fjor høst.Ved utgangen av 3. kvartal i fjor, like etter at aksjen hadde begynt å falle, var verdien på 25,9 milliarder kroner.Ved utgangen av året hadde verdien falt til 20,7 milliarder kroner.I regnskapet for 1. kvartal står Apple oppført med en verdi på 18,2 milliarder kroner.

Nyheter
Næringsliv