Resultatene fra tungvekterne på Oslo Børs har ikke vært mer skuffende på fem år, likevel har aksjemarkedet steget syv prosent i løpet av perioden. DNBs analysesjef, Morten Jensen, har flere teorier om hvorfor investorene blåser i skuffelsene, skriver Dagens Næringsliv.En av dem er at rapporteringsseongen i utlandet, spesielt i USA, kan ha smittet over på det norske aksjemarkedet.- I USA har selskapene levert bedre enn ventet, men estimatene er samtidig tatt ned, sier Jensen, som ikke tillegger denne terorien så stor vekt.Han mener ifølge avisen også at det kan være gode makrotall som driver aksjemarkedet, men tror ikke at dette er hele forklaringen. Jensens siste teori er at de lave rentene i Japan løfter markedet.- Siden den japanske sentralbanken i fjor høt varslet at den ville holde renten lav, har aksjemarkedet gått 70 prosent. I Europa og USA er renten lav. Det er flere som spør seg om dette ikke er konjunturelle lave renter, men strukturelle lave renter, og at vi vil ha lave renter lenge. Det kan gi veldig "power" til aksjemarkedet, sier analysesjefen til DN.- Når analytikere og investorer regner på hvilke aksjer som bør selges eller kjøpes, legger de blant annet en risikofri rente til grunn. Hvis vi er inne i en lang periode med lave renter, kan de velge å legge en lavere rente til grunn. Dermed går selskapenes kapitalkostnader ned, noe som mer enn veier opp for at reusltatforventningene jekkes ned. Dermed skal aksjen opp, til tross for kutt i fremtidig inntjening, sier Jensen.