Aksje hoppet 27 prosent på en panikkpreget børs

Frykt førte til et solid børsfall mandag.

Foto: Scanpix/AP
Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs falt i dag 2,81 prosent før den sluttet på 457,98 poeng. Det ble omsatt aksjer for 3,9 milliarder kroner.I løpet av den siste måneden har Oslo Børs falt 5,79 prosent mens hovedindeksen er opp 3,13 prosent hittil i år.Veien videre- Pessimistene ser på de siste ukers finansuro som opptakten til tredje akt i finanskrisen. Mens første akt var konkursen til Lehman Brothers og kollapsen i det amerikanske boligmarkedet, utgjorde gjeldskrisen i eurosonen andre akt. I tredje akt flytter episenteret seg til fremvoksende økonomier og da særlig Kina, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i den siste ukerapporten fra Dovre Forvaltning.- Den optimistiske tolkningen er at de siste ukers turbulens skyldes Bernanke sine signaler om at de pengepolitiske stimulansene vil trappes gradvis ned etter hvert som arbeidsmarkedet friskmeldes. Dette har utløst en sunn korreksjon på børsen og skapt en fin langsiktig kjøpsanledning. Akkurat nå heller vi mest mot det sistnevnte scenarioet, avslutter Myrseth.Olje/Statoil Et fat Nordsjøolje, med levering i august, omsettes for 100,33 dollar, ned 0,57 prosent.Den amerikanske referanseoljen WTI er nå på sitt laveste nivå på mer enn to uker, mens Nordsjøoljen Brent ikke har vært svakere på tre uker.Noe av årsaken til fallet er ifølge Bloomberg News og TDN Finans spekulasjoner om Kinas økonomiske vekst kan være truet av stram tilgang på kreditt.USA og ti andre land ga i helgen løfte om økt støtte til opprørerne i Syria.- Temaer i Kina er stadig i sentrum for oppmerksomheten. Premien på olje fra Midtøsten bør forsvinne, etter at Hassan Rohani vant presidentvalget i Iran, sier utgiver av råvarenyhetsbrevet Barratt's Bulletin, Jonathan Barratt, til Bloomberg News.Statoil meldte mandag morgen at de har avsluttet boringen av avgrensningsbrønn 6608/11-8, som var tørr.Statoil falt 2,38 prosent til 123 kroner.Discovery Offshore Hercules Discovery har kjøpt 17.958.447 aksjer i Discovery Offshore til en kurs på 15 kroner per aksje.Som følge av kjøpet er det utløst tilbudsplikt. Budet er på 15 kroner.Det sendte den Oslo Axess-noterte aksjen opp hele 27,12 prosent til 15 kroner.Copeinca China Fishery Group vil nå by 68,17 kroner per aksje for Copeinca. Aksjen klatret 15,95 prosent før den sluttet på 67,25 kroner.Budet er vesentlig opp fra selskapets tidligere bud på 53,85 kroner per aksje.Selskapet kontrollerer nå 74,23 prosent av Copeinca-aksjene etter at blant annet Cermaq har gitt forhåndsaksept for sine 19,4 prosent.Aker Solutions Aker Solutions gir opp Cat B-prosjektet med Statoil med umiddelbar virkning. Etter planen skulle Statoil ta riggen i bruk i 2015 for en periode på åtte år.Aker Solutions vil ta en avskrivning på 375 millioner kroner i andre kvartal, hvorav 355 millioner kroner relateres til dette prosjektet.Termineringen betyr også at Aker Solutions' ordrebok blir kuttet med 11,2 milliarder kroner.- Kanselleringen er et sukk av lettelse, gitt den tidligere ukjente investeringsprofilen og stor risiko knyttet til teknologitilpasning, og kan aksellerere en utskillelse av Aker Oilfield Services noe, skriver analytiker Eivind Tønnesen i Swedbank First Securities ifølge Reuters i en analyse.Aker Solutions falt 3,46 prosent til 83,75 kroner.REC REC opplyste i en børsmelding mandag at forslaget fra selskapets styre om å utstede inntil 231.381.879 egne aksjer ikke fikk et tilstrekkelig stort flertall på dagens ekstraordinære generalforsamling i selskapet.53,7 prosent av de oppmøtte stemmene stemte for forslaget, noe som dermed ikke var nok til oppnå kravet til kvalifisert flertall.Alle de andre forslagene fra styret ble vedtatt i henhold til styrets ønsker.Mandag stupte aksjen 9,79 prosent før den sluttet på 2,10 kroner.Noreco Norwegian Energy Company (Noreco) må be obligasjonseiere om midlertidig justering av betingelsene til en rekke lån.Årsaken er at selskapets gjeldsgrad ved utgangen av første kvartal 2013 høyere enn terskelnivået som er avtalt i selskapets låneavtaler, noe som kan føre til at selskapet kan komme til å bryte nåværende betingelser i låneavtalene for en kortere periode.Noreco falt 3,85 prosent til 3,25 kroner.Asia De var en dårlig stemning på de fleste av de asiatiske børsene mandag morgen.Årsaken er, ifølge Bloomberg News, at Goldman Sachs har kuttet sine vekstanslag for Kina, blant annet som følge av bekymring for en kontantskvis for bankene i verdens nest største økonomi.Den kinesiske sentralbanken meldte mandag at landet bør fininnstille sin politikk, fordi en stram likviditet i banksystemet risikerer å forverre en økonomisk oppbremsing.Følg HegnarOnline på Facebook her Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen

Nyheter
Børs