KjøpLogg inn

Dårlige nøkkeltall fra USA stoppet ikke oppgangen

Oppgangen fortsatte på børsene i New York, men elbilprodusenten Tesla fortsatte ned og har nå falt over 16 prosent på en uke.

Publisert 3. juni 2013 kl. 22.49
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 405 ord
Tradere på børsen i New York - Foto: AP

Det kom nye nøkkeltall fra USA mandag, men ingen av dem var egnet til å oppmuntre en eneste investor.Byggeinvesteringene i USA økte med 0,4 prosent i april, mens analytikerstanden ventet en oppgang på 0,9 prosent. Det var imidlertid et lite lyspunkt at mars-tallene ble revidert opp fra en nedgang på 1,7 prosent til en nedgang på 0,8 prosent.Samtidig ble det kjent at de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks for industrien, også kjent som ISM-indeksen, falt fra 50,7 i april til 49,0 i mai.Her var det ventet en indeks på 51,0 og et fall under 50 tilsier tilbakegang.Avhengige investorer Dette fortalte imidlertid investorene at pasientene fremdeles trenger mer av de smertestillende medisinene som sentralbanken foreskriver økonomien, og sannsynligheten for at den skal opphøre allerede i sommer, slik noen fryktet for en uke siden, ble litt mindre.Dermed var det ny optimisme blant de avhengige investorene og oppgangen på børsene i New York fortsatte.Dow Jones steg 0,92 prosent til 15.254,11 og Nasdaq steg 0,27 prosent til 3.465,37. S&P 500 steg 0,59 prosent til 1.640,39.Det var litt mer enn 1 aksje som falt for hver som steg på NYSE, mens på Nasdaq var forholdet omvendt.Det var litt ned i finans og Bank of America falt 0,8 prosent, mens Citigroup var nesten uendret og J.P. Morgan falt 0,2 prosent.HP fortsatte oppgangen og steg 2 prosent mens Microsoft steg 2 prosent og Facebook falt 2 prosent.Google falt 0,4 prosent til tross for nyheten og at det nå selges flere apps til Android enn til Apple. IBM steg 0,45 prosent.GE steg 1,4 prosentNærmere løsning på kreftgåten Legemiddelgigantene var i skuddet og Merck og Bristol-Meyers steg på oppløftende resultater fra kliniske kreftstudier, som antyder at kreftgåten kan være i ferd med å bli løst.Bristol-Meyers omtaler sine egne resultater som "begynnelsen på slutten på kreft", mens resultatene fra en fase1 studie som Merck presenterte søndag skapte furuore på American Society of Clinical Oncology, skriver Marketwatch.Merck steg 3,8 prosent, mens Bristiol-Meyers steg 3,4 prosent. Pfizer steg 1,9 prosent.Opp og ned i bil Ford hadde også en god dag og steg 1,4 prosent.Tesla derimot fortsatte konsolidering og falt nye 5,3 prosent og har da falt over 16 prosent på en uke.Apple iRadio Apple steg 0,22 prosent etter nyheten om at selskapet planlegger noe de kaller iRadio.Investorene tolket dette som en konkurrent til Pandora og sendte den aksjen ned 10,6 prosent.Oljeprisen steg mer enn 2 dollar i løpet av dagen og det løftet ExxonMobil og Chevron Texaco 1 prosent.