KjøpLogg inn

Tokyo-børsen fortsetter å svinge kraftig

Fra minus til pluss til minus igjen. Nikkei svingte over 550 poeng fredag (oppdatert 08.30).

Publisert 7. juni 2013 kl. 06.28
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.34
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 516 ord
AP Photo

Svingningene fortsetter på Tokyo-børsen.Siden vår første oppdatering har Nikkei rukket å stige til 13.106,20, som tilsvarte en oppgang på 1,6 prosent, for siden å falle tilbake igjen. Da handelen stengte var indeksen ned 0,21 prosent til 12.877,53.Indeksen har vært nede i 12.548,20 på det laveste i dag, og har dermed svingt friske 558 poeng i løpet av dagens handel.Topix falt 1,3 prosent til 1.056,95. Indeksen har variert mellom 1.033,02 og 1.077,68 i løpet av dagen.Tidligere Asiatiske børser faller fredag.Og igjen svinger det mest på Tokyo-børsen. Nikkei faller 2,1 prosent til 12.627,93, mens den bredere Topix-indeksen trekker ned hele 3,0 prosent til 1.038,34.Yen-rally og Abe-skuffelse Forklaringen er det største rallyet i yen på tre år.Eksportører tynger, og Honda Motor faller 4,0 prosent. Bilgiganten har nesten halvparten av sine inntekter i Nord-Amerika.Samtidig råder fortsatt skuffelsen over talen Japans statsminister Shinzo Abe tidligere denne uken, der han skulle greie ut om sin vekststrategi.- Abes vekststrategi er allerede priset inn, og har eliminert kjøpsmuligheter. Japanske aksjer og yen har korrigert til punktet hvor noen investorer kanskje liksågodt kan kjøpe aksjene.- Men vi ser ikke kjøpsaktivitet fordi markedene globalt er volatile før arbeidsmarkedsrapporten i USA, sier den Tokyo-baserte aksjestrategen Isao Kubo i Nissay Asset Management til Bloomberg.Gruvegigant stuper Ellers i regionen faller Newcrest Mining, Australias største gullprodusent, over 8,0 prosent på uttalelser om at selskapet vil skrive ned gruvene sine med så mye som 5,7 milliarder dollar.Texhong Textile Group smeller opp over 11 prosent i Hong Kong etter å kommet med et positivt resultatvarsel.Hang Seng faller for øvrig 1,2 prosent, mens Shanghai Composite-indeksen trekker ned 0,7 prosent. Large cap-indeksen CSI 300 er ned én prosent.Kospi 200 i Sør-Korea ser rødt med 1,4 prosent, mens Sydney-børsen er i minus 0,8 prosent.Blant få lyspunkter stiger Taiwan-børsen såvidt det er. Malaysia-børsen trekker opp 0,3 prosent.Venter på jobbrapport Som på Wall Street torsdag er de flestes øyne rettet mot fredagens arbeidsmarkedsrapport.Ifølge vår makrokalender ligger konsensus på at 168.000 jobber ble skapt i mai, noe som i så fall er opp fra 165.000 i april. Ledighetsraten er ventet uendret på 7,5 prosent.Samtidig fortsetter bekymringene for at Fed skal trappe ned sine pengepolitiske lettelser, noe som bidro til å sende de tre nøkkelindeksene ned fra start. Der bidro også dollaren, som falt under 98 mot yen for første gang på over en måned.- Yenen trigger alt. Investorene er redde for at carry trade-posisjoner likvideres. Det sprer seg til alle markedene. Og volumet er mye tynnere enn normalt fordi mange venter på morgendagens arbeidsmarkedsrapport, sier UBS Financial Services-direktør Art Cashin til CNBC.Sysselsettingen er en nøkkelindikator for Fed, og sentralbanksjef Ben Bernanke har indikert at nedtrappingen av pengetrykkingen kan starte hvis arbeidsmarkedet kommer inn i vedvarende bedring.Følg HegnarOnline på Facebook her! Slik går det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen