Bernanke snakket dollaren ned

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke må veie sine ord på gullvekt. Hans siste uttalelser har svekket dollaren markant.

Ben Bernanke. Foto: AP
Børs

Referatet fra rentemøtet i den amerikanske sentralbanken 18.-19. juni, som ble lagt frem i går, bød ikke på de helt store overraskelsene. Referatet viste at omtrent halvparten av de 19 medlemmene støtter å avslutte de kvantitative lettelsene mot slutten av året. Et mindre antall ville avslutte programmet med kjøp av obligasjoner for 85 milliarder dollar i måneden straks.Ifølge DNB Markets var referatet tydelig på FOMC-medlemmenes (Federal Open Market Committee) enighet om at arbeidsmarkedet hadde forbedret seg ytterligere, og "mange" så på økningen i sysselsettingen og nedgangen i ledigheten som "betydelig"."Noen" mente indikatorer tydet på at bedringen var mindre enn det nedgangen i ledigheten isolert tilsier. En av disse var nok sentralbanksjef Bernanke, skriver meglerhuset i torsdagens morgenrapport.Hele referatet fra det siste rentemøtetDette sa Bernanke i går Sentralbanksjef Ben Bernanke selv var i går på talerstolen i National Bureau of Economic Research i Boston. Hans kommentarer i en spørsmålsrunde etter sitt foredrag der bidro til å sende dollaren svakere.DNB Markets trekker særlig frem uttalelsen om at det er behov for en svært lempelig politikk i overskuelig fremtid, og at den nåværende ledighetsraten (7,6 prosent) - om noe - overvurderer tilstanden i det amerikanske arbeidsmarkedet.Og: Om de finansielle vilkårene strammes så mye til (det vil si oppgang i lange renter) at de setter inflasjons- og sysselsettingsmålene til Fed i fare, må sentralbanken ifølge Bernankes egne ord "push back against that".Snakket dollaren ned Reaksjonen i valutamarkedet var ganske markant.EURUSD handles nå for 1,3036, som tilsvarer en dollarsvekkelse mot euro på 1,9 prosent siden i går morges, da EURUSD startet på 1,2765.I dagens handel er endringene marginale.USDNOK står i 6,0821, som tilsvarer en dollarsvekkelse mot kroner på 1,5 prosent siden i går morges, da USDNOK startet på 6,1757.USDNOK startet dagens handel på 6,0610, slik at dollar har korrigert noe opp mot kroner i dag.Følg HegnarOnline på Facebook her!

Nyheter
Næringsliv