Jusprofessor: - Ica kan få straff

Jusprofessor Erling Hjelmeng sier Ica og Norgesgruppen risikerer straff om de samarbeider.

ICA MAXI på Skøyen I Oslo. Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX.
Børs

Tidligere denne uken varslet Fonyings-, administrasjon- og kirkedepartementet at Ica får kjøpe varer av Norgesgruppen , inntil Konkurransetilsynet har avgjort om de to konkurrentene får inngå permanent samarbeid.Mens Ica-sjefen Thorbjørn Theie karakteriserte FAD-avgjørelsen som "en trekvarts seier", deler ikke jusprofessor Erling Hjelmeng samme oppfatning, ifølge dn.- FAD har lovt for mye hvis de har ment å tillate innkjøpssamarbeid. Departementet har verken kompetanse eller myndighet til å tillate noe samarbeid. Det er nok mest vant til å behandle fusjonssaker, og det som har skjedd nå er uheldig, sier Hjelmeng til avisen.Avisen viser til at det i vedtaket fra FAD står det at Ica Norge og Norgesgruppen tilates å gjennomføre samarbeidsavtalen, så lenge Ica distribuerer varene. Mens i pressemeldingen er formuleringen "får fortsette samarbeidet om innkjøp".Jusprofessoren konkretiserer at det er Konkurransetilsynet som bestemmer om samarbeidet er ulovlig, og han tror at tilsynet godt kan komme til å konkludere med det.- Både Norgesgruppen og Ica risikerer derfor å bli straffet med bøter eller overtredelsesgebyr om de går i gang og tilsynet senere kommer til at det er ulovlig, sier Hjelmeng.

Nyheter
Børs