Tror veksten i Kina vil fortsette å avta

Fallende vekst i kinesisk økonomi kan være et forvarsel om dypere problemer for verdens nest største økonomi.

Bilde fra børsen i Asia - Foto: AP
Børs

Veksten i kinesisk økonomi går stadig saktere. De siste fem kvartalene har veksten i Kinas økonomi vært på under 8 prosent. Nye tall mandag viste at veksten i andre kvartal var på bare 7,5 prosent. Det er i så fall den laveste veksten i kinesisk økonomi siden 1990, skriver Wall Street Journal.Det store japanske meglerhuset Nomura venter at veksten i kinesisk økonomi vil bli enda lavere i neste år. De tror at veksten kan falle under 7 prosent.- Vi tror at myndighetene kan komme til å justere vekstmålene til 7 prosent for 2014, sier sjeføkonom Zhiwei Zhang ifølge Business Insider.Han mener at veksten i kinesisk økonomi vil fortsette å falle og peker på at myndighetene har strammet inn muligheten til å ta opp lån.Ifølge meglerhusets analytiker er det imidlertid også større strukturelle problemer i horisonten. Han peker på at andelen arbeidsdyktige i befolkningen er synkende, et resultat av ettbarnspolitikken. Ifølge det nasjonale statistikkbyrået i Kina falt for første gang andelen av befolkningen i arbeidsfør alder i 2012.Sjeføkonomen mener også reformarbeidet går for tregt.- Myndighetene har annonsert nye retningslinjer to ganger de siste fem årene for å legge til rette for private investeringer, men det har vært lite konkret handling, sier han. Analytikeren peker på at Det kinesiske kommunistpartiets møte i sentralkomiteen i oktober vil være en anledning til å legge til rette for nye reformer. Men forventningene bør ikke være for høye, mener sjeføkonomen.

Nyheter
Børs