Børsfall i New York

Uten noen nye, positive signaler i referatet fra det siste rentemøtet i USA var det duket for økt usikkerhet og børsfall.

Illustrasjonsfoto: AP Photo
Børs

Det kom ingen avklaring i referatet fra det siste rentemøtet om hvor lenge den amerikanske sentralbanken vil opprettholde takten i obligasjonskjøpene på dagens nivå, og dermed er usikkerheten fortsatt like stor.Det som imidlertid kanskje økte usikkerheten en smule var enigheten om at selv om økonomien bare har vokst moderat i første halvår, antar sentralbanken at den vil ta seg opp så mye mot slutten av året og at nedtrappigen kan begynne mot slutten av året.Det som da synes sikrere enn før er at det blir en nedtrapping mot slutten av året, hvis økonomien tar seg opp.Men det gjør ikke saken bedre at det fremdeles hersker usikkerhet rundt veksttakten i amerikansk økonomi, samtidig som det snakkes om en nedtrapping av stimulansene.Det faktum at bruktboligsalget steg til det høyeste nivået siden 2009 i juli ble også fullstendig overskygget av referatet.Dermed bidro usikkerheten til at børsene i New York endte ned, kanskje i frykt for det eneste sikre - at den dårlige børsmåneden september i hvert fall ikke er mer enn 10 dager unna.Etter å ha svinget med 139 poeng, mellom 15.019 og 14.880 endte Dow Jones ned 0,7 prosent til 14.897,55.Nasdaq falt 0,38 prosent til 3.599,79 og S&P 500 falt 0,58 prosent til 1.642,8.For hver aksje som steg på NYSE var det litt mer enn to aksjer som falt. På Nasdaq falt to aksjer for hver aksje som steg.Syv av de 10 mest omsatte aksjene på Nasdaq falt, med Intel ned 1,6 prosent og både Cisco, Netflix og Tesla ned 1 prosent. Facebook falt 0,2 prosent til 38,32 dollar.Blant aksjene som steg endte Apple opp 0,26 prosent til 502,36 og Google steg 0,45 prosent til 869,33 dollar. IBM endte opp 0,16 prosent.Sol- og grønne aksjer dominerte på vinnerlisten på NYSE, med Trina Solar som dagens vinner, etter en oppgang på 14,7 prosent.Syv av de 10 mest omsatte aksjene falt, med Citigroup ned 1,5 prosent og J.P. Morgan ned 0,9 prosent. Exxon Mobil falt 0,5 prosent.Lowe steg 3,9 prosent etter å ha lagt frem langt bedre kvartalstall enn i fjor, og bedre enn ventet. Det hjalp imidlertid ikke Home Depot, som falt 0,75 prosent.Bank of America steg 0,35 prosent, mens Visa endte opp 3 prosent.Staples falt 15,3 prosent etter å ha lagt frem langt svakere kvartalstall enn i fjor og dårligere enn ventet. I tillegg kom selskapet med resultatvarsel for hele året.Lettoljen falt tilbake under 104 dollar, mens gullprisen falt 3,6 dollar, til 1.366 dollar.Flere gruve- og gullaksjer var høyt oppe på taperlisten, med tre gullaksjer ned 7 prosent.

Nyheter
Børs