Bred børsoppgang i USA

De amerikanske børsene klatret oppover fredag kveld. IT-giganten Microsoft steg kraftig etter at toppsjef Steve Ballmer meldte sin avgang.

Steve Ballmer, Microsoft. Foto: AP Photo/Jeff Chiu
Børs

Børsene i USA avsluttet fredag uken med oppgang.Dow Jones klatret 0,31 prosent til 15.010,51, mens S&P 500 steg 0,39 prosent til 1.663,50. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte opp 0,52 prosent til 3.657,79.Microsoft Fredagens store nyhet var at Microsoft-sjef Steve Ballmer annonserte sin avgang, 13 år etter at han overtok sjefsstolen i selskapet. Han har vært ansatt i selskapet helt siden 1985.Det er ikke kjent hvem som vil ta over som ny toppsjef, men Ballmer vil forlate selskapet i løpet av de neste tolv månedene.Aksjen klatret 7,35 prosent på nyheten, noe som selvfølgelig er godt nytt for Ballmer, som selv sitter på 330 millioner Microsoft-aksjer.Mannen som tok over roret etter legendariske Bill Gates er ifølge Bloomberg News allerede verdens 47. rikeste person, med en formue på rundt 16 milliarder dollar.Europa Fredag ble det kjent at tysk økonomi hadde solid oppgang i 2. kvartal, først og fremst på grunn av økt innenlandsk forbruk.Bruttonasjonalproduktet (BNP) i Europas største økonomi vokste med 0,7 prosent i månedene april, mai og juni sammenlignet med årets første kvartal. Det var ifølge Bloomberg som ventet, og spesielt var oppgangen stor i bygningsindustrien med 2,6 prosent.Veksten fører også til økt overskudd i den offentlige forvaltningen. Den tyske staten, delstatene og kommunene har første halvår et overskudd på 8,5 milliarder euro, eller rundt 68 milliarder kroner, viser tallene.Torsdag tikket det inn en rekke oppløftende innkjøpssjefsindekser (PMI). Analytikerne i Nordea uttalte fredag at de er godt fornøyd med at tallene overrasket på oppsiden.- Etter bedre enn ventet PMI fra Kina natt til i går viste den sammensatte PMIen for eurosonen en oppgang til 51,7 for 50,5, det høyeste på over to år. Konsensus var faktisk en liten nedgang til 50,2, så dette var en solid positiv overraskelse som bidro til god stemning på europeiske børser i går, understreket analytikerne i rapporten.Tallene underbygger de positive tendensene i eurosonen vi har sett de siste månedene og gjør det enda mer usannsynlig med flere rentekutt fra ECB i denne omgang. Da må utviklingen snu til det negative igjen.Følg HegnarOnline på Facebook her! Utviklingen kan du følge her. Se også dagens Økonominyheter med Trygve Hegnar på web-TV.Mer om det som skjer på børsene i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.Mer om det som skjedde på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik gikk det på børsene i Asia. Slik gikk det på børsene i Europa.

Nyheter
Børs