REC-raketten suser videre - snart opp 200 prosent i år

Kina og Tyskland oppmuntrer investorene. I Oslo stjeler REC showet, mens EMGS straffes hardt etter kvartalstall.

F.v: Christian Berg, Jan Christian Opsahl, Øystein Stray Spetalen og Peter Ruzicka. Foto: Finansavisen.
Børs

Etter en svakt positiv åpning, har hovedindeksen på Oslo Børs karret seg noe høyere utover dagen.Siste notering er 500,60, opp 0,47 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 1.152 millioner kroner.Så langt i år har Oslo Børs steget 12,7 prosent, mens den de siste tolv månedene er opp 13,7 prosent.Kina og Tyskland gleder Utviklingen skjer i kjølvannet av børsfall i USA i går og nedgang i Asia i morges. De toneangivende Europa-børsene stiger. Tyske DAX er opp 1,1 prosent, mens franske CAC klatrer drøye prosenten.Dagens PMI-tall fra Kina og Tyskland oppmuntrer investorene.Europas største økonomi ekspanderte i august i sitt høyeste tempo siden januar, mens HSBCs PMI-indeks i Kina i samme måned endte på 50,1 i august, rett over 50-nivået som generelt viser et stigende aktivitetsnivå.- Bildet ser stadig mer lovende ut, med en industri som presterer på sitt beste på to år. Videre ser vi en tjenestesektor i bedring, så eksportører gjør det bra og tysk økonomi leges, sier sjeføkonom Chris Williamson i Markit til Reuters.Fed bremser før nyttår? Referatet fra Federal Reserves siste rentemøte sluppet i går avklarte ikke endelig når den amerikanske sentralbanken vil trappe ned farten i pengetrykkingen, og usikkerheten er dermed fortsatt stor.Dog synes Fed-folket nokså enige om at det blir en nedtrapping mot slutten av året, hvis økonomien tar seg opp.Dette styrker ifølge Bloomberg spekulasjoner om at etterspørselen etter olje vil bli svekket. Samtidig gir nevnte PMI-tall fra Kina og Tyskland støtte til oljeprisen.Brent oktober-olje faller torsdag åtte cent til 109,73 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 40 cent til 104,25 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Brent-olje omsatt for rundt 109,70 dollar fatet ved børsslutt onsdag.Statoil stiger 0,5 prosent til 128,70 kroner.REC opp 190 prosent i år Utslagene blant tungvekterne er generelt beskjedne, men REC er et hederlig unntak med sin oppgang på 6,0 prosent til 3,09 kroner. Aksjen fortsetter dermed gårsdagens oppgang, som ble trigget av stigende silisumspriser.Aksjen er nå opp spreke 190 prosent så langt i år, mens den har steget 62 prosent de siste 12 månedene.Opera Software markerer seg med en oppgang på 3,3 prosent til 55,25 kroner.Vi merker oss videre at Storebrand klatrer 2,2 prosent til 35,63 kroner, mens Subsea 7 fortsetter trenden fra i går og legger på seg 1,3 prosent til 125,30 kroner.På den negative siden faller Marine Harvest og Schibsted rundt prosenten.EMGS straffes for tall Blant dagens mange resultatfremleggere overrasket EMGS negativt med sin kvartalsrapport .Aksjen straffes med et kursfall på 9,4 prosent til 8,38 kroner, og toppsjefen Roar Bekker er dermed litt i minus på de 30.000 aksjene han kjøpte tidligere i dag - til 8,41 kroner.Resultatet før skatt ble minus 1,6 millioner dollar, ned fra pluss 13,15 millioner dollar året før. Konsensus lå på pluss én million dollar i resultat før skatt.Alle dagens kvartalstall her!Disse stiger og faller mest Bare tre aksjer faller mer enn EMGS så langt.Oslo Axess-noterte Nio Security trekker ned 16,3 prosent til 1,28 kroner, og topper dermed taperlisten foran Akva Group på minus 14,9 prosent til 11,70 kroner.North Energy faller 10,2 prosent til 4,40 kroner.Northland Resources ble pauset etter å ha falt 22,4 prosent til 26 kroner, mens markedet ser ut til å være beroliget etter at denne meldingen ble sendt ut. Aksjen er nå ned 6,0 prosent til 31,50 kroner.Oslo Børs minner i meldingen om forbudet mot udekket shortsalg av aksjer, og viser til at nye aksjer ikke kan handles før de er lovlig utstedt, fullt betalt og meldt til markedet.Northland har forsikret børsen om at en slik melding kommer etter fristen 26. august.I andre enden stiger bare tre aksjer mer enn nevnte REC.Det dreier seg om Oslo Axess-aksjen Flex LNG, som spretter opp 7,7 prosent til 2,80 kroner.Eitzen Chemical avanserer 6,6 prosent til 16,10 kroner, mens Oslo Axess-aksjen Aqua Bio Technology er opp 6,3 prosent til 18,60 kroner.Følg HegnarOnline på Facebook her! Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen

Nyheter
Børs