REC-rally og pen oppgang - jojo-aksjer svingte kraftig

REC-rallyet fortsatte på Oslo Børs, mens EMGS fikk juling. To aksjer svingte kraftig. Den ene gikk til topps, den andre til bunns (oppdatert med slutt Europa).

Erik Henriksen. Foto: Wayne Conradie.
Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte torsdag på 502,10, etter en oppgang på 0,77 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 2.609 millioner kroner.Så langt i år har Oslo Børs steget 13,1 prosent, mens den de siste tolv månedene er opp 14,1 prosent.Kina og Tyskland gleder De toneangivende Europa-børsene steg. Tyske DAX endte opp 1,4 prosent, franske CAC 1,1 prosent.Dagens PMI-tall fra Kina og Tyskland oppmuntrer investorene.Europas største økonomi ekspanderte i august i sitt høyeste tempo siden januar, mens HSBCs PMI-indeks i Kina i samme måned endte på 50,1 i august, rett over 50-nivået som generelt viser et stigende aktivitetsnivå.- Bildet ser stadig mer lovende ut, med en industri som presterer på sitt beste på to år. Videre ser vi en tjenestesektor i bedring, så eksportører gjør det bra og tysk økonomi leges, sier sjeføkonom Chris Williamson i Markit til Reuters.Fed bremser før nyttår? Referatet fra Federal Reserves siste rentemøte sluppet i går avklarte ikke endelig når den amerikanske sentralbanken vil trappe ned farten i pengetrykkingen, og usikkerheten er dermed fortsatt stor.Dog synes Fed-folket nokså enige om at det blir en nedtrapping mot slutten av året, hvis økonomien tar seg opp.Amerikanske statsrenter har i dag steget kraftig, og 10-åringen har i dag vært oppe i 2,936 prosent - sitt høyeste nivå på to år.Dette har truffet valutaer i fremvoksende økonomier hardt, spesielt land som er helt avhengige av billige dollar for å finansiere store underskudd på handelsbalansen,Indiske rupi og tyrkiske lire har i dag satt nye bunnrekorder.Gir støtte til oljeprisen De nevnte PMI-tallene fra Kina og Tyskland støtte til oljeprisen.Brent oktober-olje stiger 14 cent til 109,95 dollar fatet torsdag, mens WTI-oljen er opp 51 cent til 104,36 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Brent-olje omsatt for rundt 109,70 dollar fatet ved børsslutt onsdag.- Nøkkeltallene er bullish - mye bedre enn ventet, og bortfall av eksport fra Libya holder også oljeprisen sterk, sier oljeanalytiker Carsten Fritsch i Commerzbank til Reuters.På Oslo Børs steg Statoil 0,9 prosent til 129,10 kroner.REC opp 190 prosent i år Utslagene blant tungvekterne var generelt heller beskjedne.REC var et hederlig unntak med sin oppgang på 6,4 prosent til 3,10 kroner på dagens tredje største volum. Aksjen fortsatte dermed gårsdagens oppgang, som ble trigget av stigende silisumspriser.REC er nå opp spreke 190 prosent så langt i år, mens den har steget 62 prosent de siste 12 månedene.Opera Software markerte seg med en oppgang på 2,8 prosent til 55 kroner.Vi merker oss videre at Storebrand klatret 2,8 prosent til 35,84 kroner, mens Subsea 7 fortsatte trenden fra i går og la på seg 1,9 prosent til 126 kroner.På den negative siden falt DNO, Marine Harvest og Norwegian 0,7-1,0 prosent.EMGS straffet for tall Blant dagens mange resultatfremleggere overrasket EMGS negativt med sin kvartalsrapport .Aksjen ble straffet med et kursfall på 10,3 prosent til 8,30 kroner, og toppsjefen Roar Bekker er dermed litt i minus på de 30.000 aksjene han kjøpte tidligere i dag - til 8,41 kroner.ABG Sundal Collier-analytiker John Olaisen tar ned sine estimater.- Jeg tar ned EBITDA-estimatene 4-6 prosent for 2013. Utviklingen i aksjekursen er en overreaksjon som gjenspeiler at folk er litt fed-up, sier han til TDN Finans.Han trekker frem selskapets saltprosjekt med Schlumberger som en mulig trigger for aksjekursen fremover.Alle dagens kvartalstall her!Jojo-aksjen Noreco Bare tre aksjer falt mer enn EMGS.Oslo Axess-noterte NetConnect trakk ned 26,8 prosent til 2,05 kroner, og toppet dermed taperlisten foran Akva Group på minus 14,9 prosent til 11,70 kroner.Teki Solutions utvider akseptperioden for sitt bud på førstnevnte med én uke til onsdag 4. september.En annen Oslo Axess-aksje, Badger Explorer, falt 12,3 prosent til 5,50 kroner.Vi merker oss også Noreco, som snudde oppgang til kraftig nedgang etter beskjeden om at Sabaro Investment-representantene Erik Henriksen og Marika Svärdström trekker seg fra Noreco-styret med umiddelbar virkning.- Vi vet ingenting utover det som står i meldingen, sier finansdirektør Øyvind Gjerde i Noreco til Reuters.Markedet frykter altså at Sabaro skal dumpe sine aksjer.Noreco-aksjen svingte mellom 2,50 og 2,94 kroner i løpet av torsdagens handel. Aksjen falt 8,9 prosent til 2,55 kroner.Jojo-aksjen Northland I andre enden steg bare tre aksjer mer enn nevnte REC.Namsos Trafikkselskap spratt opp 10,4 prosent til 143,50 kroner, mens Itera og Northland Resources begge steg 9,5 prosent - til hhv. 2,30 og 36,70 kroner.Sistnevnte ble pauset etter å ha falt 22,4 prosent til 26 kroner, mens utviklingen snudde etter at Oslo Børs sendte ut melding med påminnelse om forbudet mot udekket shortsalg av aksjer.Børsen viser til at nye aksjer ikke kan handles før de er lovlig utstedt, fullt betalt og meldt til markedet.Northland har forsikret børsen om at en slik melding kommer etter fristen 26. august.Gruveaksjen svingte mellom 26 og 38,20 kroner i torsdagens handel, før den altså endte høyt opp på vinnerlisten.Eitzen Chemical avanserte 3,3 prosent til 15,60 kroner, etter at DNB-analytiker Nicolai Dyvik antydet fortsatt oppside i aksjen, selv etter en drøy dobling hittil i år.Følg HegnarOnline på Facebook her! Slik gikk det på børsene i Asia Slik går det på børsene i Europa.Mer om det som skjer på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs Alle aksjetipsene finner du her De siste dagenes tekniske analyserSlik gikk det i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene Nøkkeltall fra handelen

Nyheter
Børs