Ny årsbeste på børsen - sprek Fredriksen-duo

Syria-spenningen rår, men Oslo Børs fikk drahjelp av oljeprisen onsdag. Spetalen-effekten ebbet ut for REC, mens John Fredriksen sendte to av sine aksjer opp (oppdatert med slutt Europa).

John Fredriksen. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.
Børs
Så langt i år har Oslo Børs steget 14,4 prosent, mens oppgangen siste 12 måneder er 14,0 prosent.Wall Street åpnet blandet, med oppgang for Dow Jones og nedgang for Nasdaq - .De toneangivende Europa-børsene steg. Franske CAC 40 endte opp 0,1 prosent, tyske DAX 0,6 prosent.Investorene venter i spenning på utfallet av samtalene om å unngå USAs militære angrep på Syria.President Barack Obama uttalte sent tirsdag at Russlands tilbud om å presse Syrias president Bashar al-Assad til å overlate kjemiske våpen til internasjonal kontroll kan avverge angrepet han tidligere har gjort klart sine hensikter om.- Vi har sett noen oppmuntrende tegn de siste dagene, sa han i en TV-sendt tale fra Det hvite hus.USA-ekspert hos Senter for transatlantiske studier, Svein Melby synes ifølge NTB han ser en president i en indre konflikt.- Obama blir ubesluttsom. Han har tatt til orde for og forberedt bruk av militærmakt. Men han tror ikke helt på det. Det er ikke det beste utgangspunktet for å lede, verken overfor Kongressen eller internasjonalt, sier Melby. Oljemarkedet er ikke overbevist om en ikke-militær løsning i Syria, og oljeprisen trekker onsdag oppover igjen etter markerte fall de seneste par dagene.Brent oktober-olje handles for 111,81 dollar fatet, opp 56 cent i dagens handel. WTI-oljen stiger 33 cent til 107,72 dollar.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 111,39 dollar fatet ved børsslutt tirsdag.- Alt er ikke løst, og usikkerheten lever videre. Men Syrias problemer har lettet, og fokuset i markedet vender tilbake til den amerikanske finanspolitikken, sier råvaresjef Ken Hasegawa i Newedge Japan til Reuters.Amerikanske råoljelagre falt med 2,9 millioner fat forrige uke, viste tall fra American Petroleum Institute tirsdag. Det var ventet et fall på 1,5 millioner fat.Klokken 16.30 i dag slipper amerikanske energimyndigheter (DOE) sine lagertall. Råoljelagrene er ventet å falle 2,1 millioner fat.På Oslo Børs steg Statoil 1,2 prosent til 134,50 kroner, etter i Norskehavet. Utslagene blant tungvekterne var generelt beskjedne.REC var lenge det mest positive unntaket, og var oppe i 3,38 kroner på det høyeste i dag etter meldingen om at med nye to millioner aksjer i selskapet.Senere i dag gjennom Tycoon Industrier. Samtidig solgte Gross Management, der Spetalen er deleier, konvertible obligasjoner for 3.936.104 dollar.Utover ettermiddagen sluknet aksjen noe, og endte på 3,24 kroner, opp 1,1 prosent. Marine Harvest opplevde en sterk ettermiddag, og endte opp 2,7 prosent til 6,08 kroner på at .DNB, TGS, RCCL, Orkla og Golden Ocean klatret alle 1-2 prosent.På den negative siden finner vi Yara, som falt 2,2 prosent til 241,50 kroner på nedgraderinger fra både og .SIstnevnte kutter anbefalingen fra overvekt til undervekt, og kursmålet fra 311 til 200 på bekymringer for gjødselsprisene.Ellers merker vi oss at Norwegian trakk ned 1,1 prosent til 231,50 kroner, mens DNO og Prosafe falt hhv. 1,9 prosent til 14,46 kroner og 3,1 prosent til 51,50 kroner. Relativt sett toppet Birdstep vinnerlisten, med en oppgang på 41,9 prosent til 1,66 kroner.Nærmest kom Oslo Axess-noterte CellCura på pluss 12,5 prosent til 27 øre, mens Apptix la på seg 9,2 prosent til 2,84 kroner.Vi merker oss også at skadeskutte Funcom endte opp 8,6 prosent til 1,77 kroner.Seadrill-selskapet Archer avanserte 3,5 prosent til 5,95 kroner etter at John Fredriksens Hemen Holding, har .I andre enden finner vi Scana Industrier, som trakk ned 6,7 prosent til 2,52 kroner.Nærmest følger Norwegian Car Carriers på minus 5,3 prosent til 1,80 kroner, mens Blom falt 4,3 prosent til 45 øre.Her finner du Her finner du alle Her finner du / på NYSE og på Nasdaq.De og