Fløy gjennom finanskrisen

Norwegian, Seadrill og Schibsted har fosset gjennom krisene de siste årene, mens børslokomotivene Orkla og Hydro har bråbremset

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
Børs

Mens aksjemarkedet falt, og lot mange blø etter forrige toppnotering 19. juli 2007, kunne investorene flydd høyt over børsen ved hjelp av fem enkeltaksjer, skriver Finansavisen.Algeta, Norwegian, Seadrill, Det norske og Schibsted er de aksjene som har gjort det best siden forrige topp.- Det er noen fellestrekk blant disse, som eksponering mot en relativt robust og skjermet norsk økonomi, samt mot økende oljeinvesteringer, sier Erlend Lødemel, sjeføkonom i Arctic Securities, til avisen.Fredriksens Seadrill har for eksempel hatt en vekst på hele 120 prosent i perioden. I tillegg har aksjonærene fått med seg utbytter på totalt 74 kroner per aksje, noe som tilsvarer 35 milliarder kroner.Norwegian fløy på sin side høyt i 2012, og endte opp 160 prosent. Bjørn Kjos gliste bare mer og mer etter hvert som kvartalspresentasjonene inneholdt flere fly, høyere inntjening og ekstreme vekstambisjoner, skriver Finansavisen.Til tross for at aksjen er ned over 20 prosent siden forsommeren i år, har det vært en eventyrlig flytur for aksjonærene de siste årene. Fra topp til topp er kursen opp 123 prosent.Aller best gikk det imidlertid med farmasiselskapet Algeta, som i perioden har hatt en økning på hele 438 prosent på børsen. Det gjenstår imidlertid å se om selskapets medisiner har kommersiell kraft.Disse kjempene faltPå den andre siden av skalaen finner vi råvareeksponerte selskaper som Hydro, som har slitt med et tungt aluminiumsmarked.- Den største enkelthendelsen siden forrige topp i 2007 er den dramatiske skiftet som har funnet sted i solmarkedet hvor REC gikk fra en enorm markedsverdi og til tross for tre kapitalutvidelser er et svært mye mindre selskap i dag. RECs utvikling rammet også Orkla meget hardt i perioden, sier Atle Vereide, aksje- og analysesjef i SEB, til Finansavisen.Fra juli 2007 har REC falt 98 prosent, mens Orkla er ned 61 prosent.Les hele saken i dagens utgave av Finansavisen!

Nyheter
Børs