Hyperaktive Spetalen sendte REC til bunns

Børsene venter spent på signaler fra USA. I Oslo steg tungvektere kraftig på tall, mens Statoil tynget. REC-aksjene sluknet (oppdatert med slutt Europa).

Øystein Stray Spetalen. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Etter å ha vært oppe i 541,00 og ny all time high i åpningen, dabbet stemningen av på Oslo Børs utover onsdagen.Hovedindeksen endte ned 0,29 prosent til 536,05.Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4.113 millioner kroner.Så langt i år har børsen steget 20,6 prosent, mens den det siste året er opp 21,1 prosent.Spent på Fed, oljepris opp I Europa steg FTSE 100 marginalt, mens tyske DAX og franske CAC 40 falt 0,1 prosent.Investorene er spente på hva Federal Reserve vil si om nedtrappingen av pengepolitiske stimulanser i kveld norsk tid, men satser på at tempoet på seddelpressen holdes oppe til over nyttår.- Med konsensus langt inn i 2014 ser risikoen tilknyttet en tidligere nedtrapping assymetrisk ut, sier analytiker Patrick Perret-Green i ANZ Bank til Reuters.- Hvis Fed ikke gjør noe, skjer egentlig ingenting. Men hvis sentralbanken gjør noe, eller til og med bare hinter om tiltak i ikke altfor fjern fremtid, kan effektene bli dramatiske, legger han til.Brent desember-olje handles for 109,41 dollar fatet, opp 40 cent i dagens handel. Prisen var 108,96 dollar fatet da børsen stengte tirsdag.Tall fra American Petroleum Institute (API) viste tirsdag en lagerbygging i råolje på 5,9 millioner fat forrige uke, mot ventet 2,2 millioner fat, mens også dagens tall fra amerikanske myndigheter (DOE) viste større lagerbygging enn ventet.At oljeprisen likevel holder seg oppe, henger nok sammen med meldinger om at Libya-eksporten nå er nede i 90.000 dollar fat per dag, under 10 prosent av kapasitet.Statoil ned, Orkla opp På Oslo Børs falt Statoil 1,5 prosent til 140,90 kroner etter å ha sterkere inntjening enn ventet i 3. kvartal. - At resultatet ble sterkere enn ventet, kommer hovedsakelig av sterkere resultater etter trading av naturgass og høyere gjennomsnittlige priser på væske, skriver analytiker Trond Omdal i Arctic Securities .Han beholder sin kjøpsanbefaling på Statoil. Kursmål er satt til 155 kroner.Finansdirektør Torgrim Reitan uttalte ifølge TDN Finans dessuten på analytikerpresentasjonen at Statoil vil betale ut et forutsigbart og voksende utbytte til aksjonærene.Dagens kvartalstall her. Orkla smalt opp 4,8 prosent til 48,45 kroner på sine kvartalstall , mens Storebrand ble belønnet med en oppgang på 5,8 prosent til 39 kroner for sine tall .Schibsted steg 0,7 prosent til 374 kroner etter å ha meldt om et bedre resultat enn ventet. Mandagens all time high på 381 kroner ble ikke truet i dag.Analytiker Martin Stenshall i Danske Bank Markets, som før fremleggelsen av dagens rapport hadde kursmål 400 kroner, vil justere estimatene i positiv retning .Ellers falt Telenor og Marine Harvest hhv. 1,3 prosent til 148,70 kroner og 1,5 prosent til 6,93 kroner, mens Golden Ocean trakk opp 3,1 prosent til 8,87 kroner. Capesize-ratene er derimot halvert på to uker. I oljeservice falt Fred. Olsen Energy 2,6 prosent til 251,90 kroner etter skuffende tall i går , mens PGS gikk tilbake 1,7 prosent til 73,10 kroner. Aker Solutions steg 1,0 prosent til 82,90 kroner etter salg av selskap med milliardgevinst .Subsea 7 trakk ned 0,3 prosent til 128,20 kroner etter å ha blitt tildelt en kontrakt i sin i-Tech divisjon av Petrobas. DNO endte opp 0,4 prosent til 16,31 kroner på melding fra Jemen.Spetalen sendte REC til bunns REC Solar fortsatte oppgangen, og var oppe i 82 kroner på det høyeste i dag. Men aksjen roet seg ned utover ettermiddagen, og endte uendret på 73,50 kroner på dagens nest høyeste volum: 660 millioner kroner.Swedbank First Securities-duoen Peter Hermanrud og Andreas Bertheussen spår aksjen opp i 95 kroner .Jens Ulltveit-Moe solgte i dag nesten alt han hadde i REC Solar, det vil si 3,6 millioner aksjer, på kurs 70 kroner. Han innløste dette på en tidligere inngått terminkontrakt, og cashet inn 252 millioner kroner.Øystein Stray Spetalen var også på farten, og solgte 1,5 millioner aksjer i REC Solar til kurs 75 kroner. Dette var også aksjer kjøpt i emisjonen i forrige uke, og dermed realiserte Spetalen en gevinst på 82,5 millioner kroner.Samtidig kjøpte Spetalen 2,65 millioner nye aksjer i REC Solar til kurs 70 kroner, mens han gjennom sitt deleide Gross Management kjøpte 500.000 aksjer i REC Solar til samme kurs.Spetalen og tilknyttede selskaper har etter dette 4.288.204 aksjer i REC Solar, tilsvarende 10,72 prosent.Ulltveit-Moe har reinvestert noe av REC Solar-pengene i REC Silicon, mens Spetalen - på det som må ha vært en hyperaktiv dag selv for han - har solgt nesten alt i samme selskap.REC Silicon falt hele 8,4 prosent til 2,76 kroner onsdag. Ingen aksjer falt mer, og det på dagens 3. høyeste omsetning: 515 millioner kroner.Les også: Ulltveit-Moe og Spetalen sikrer fantomgevinsterDisse steg og falt mest Vinnerlisten toppes av Tide og Blom, som steg hhv. 17,6 prosent til 15,40 kroner og 17,2 prosent til 34 øre. Førstnevnte ble omsatt to ganger.Nærmest fulgte Wentworth Resources og Oslo Axess-noterte Badger Explorer på pluss hhv. 14,1 prosent til 4,45 kroner og 12,9 prosent til 7,00 kroner.Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning trakk Wentworth Resources frem som en av tre favoritter i dagens Økonominyheter på HegnarOnline TV.I andre enden topper nevnte REC Silicon, foran Oslo Axess-noterte Nordic Mining på minus 7,7 prosent til 60 øre.Aker Philadelphia Shipyard kom nærmest etter å ha lagt frem skuffende kvartalstall , og falt 7,4 prosent til 81 kroner.Birdstep og Domstein falt hhv. 6,8 prosent til 1,93 kroner og 5,9 prosent til 8,00 kroner.Følg HegnarOnline på Facebook her!