Spetalen: - Han aner ikke hva han snakker om

Investor Øystein Stray Spetalen tar et kraftig oppgjør med økonomiprofessor.

Øystein Spray Spetalen. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix.

Øystein Stray Spetalen tar i Finansavisen i dag et oppgjør med BI-professor Øystein Bøhren, som har kritisert Renewable Energy Corporation (REC) for måten selskapet ble splittet på.- Dette er uprofesjonell eierstyring fordi den mangler respekt for aksjonærfellesskapet. Kostnaden for REC er høyere kapitalkostnad og mindre evne til å reise kapital. Kostnaden for storeierne er redusert tillit som medeiere både i REC og i andre selskaper, sa Bøhren til Finansavisen.I dagens Finansavisen følger professor Bøhren opp kritikken med at Spetalens tilsvar bommer på tre punkter.Spetalen er på sin side ikke nådig i sin dom over professorens utspill.- Han aner ikke hva han snakker om. En professor bør basere sin forskningsrapport på empiri, altså hva som har skjedd. Da vi annonserte transaksjonen, steg aksjen 20 prosent, sier han til Finansavisen.Spetalen mener dessuten at gamle REC - uten splitten og refinansieringen - hadde vært langt mindre verdt enn dagens to REC-selskaper til sammen og at de har skapt aksjonærverdier.- Det var ingen som stemte mot forslaget på generalforsamlingen, og det var heller ingen kritiske røster rundt denne prosessen. Men når man ser fasiten etter at hele solmarkedet har endret seg de seneste månedene, er det lett å være etterpåklok og si at ting burde vært gjort annerledes. Da vi jobbet med dette i juli hadde vi imidlertid ingen andre muligheter.Les hele saken i dagens utgave av Finansavisen!