- Statoil-ledelsen skal ikke ut av Norge

Selv om oljeselskapet styrker posisjonen internasjonalt, er det Norge som er og blir hovedbasen for Statoil.

Statoils konsernsjef, Helge Lund. Foto: Scanpix

Ved framleggelsen av resultatene for 3. kvartal onsdag ble det flere ganger nevnt at Statoils framtid i stor grad ligger utenfor Norges grenser og at selskapet er blitt et av verdens ledende leteselskaper. Antall letebrønner i år er oppjustert fra 50 til 60.Den internasjonale dreiningen og vurdering av utflagging av arbeidsplasser har utløst spekulasjoner den siste tiden. Konserndirektør Helge Lund avfeier imidlertid påstander om at det kan bli aktuelt å flytte utenlands for hovedkontoret og ledelsen i Statoil:- Ledelse og utvikling vil skje fra Norge, noe annet ville vært meningsløst. Den ledelsen som foreslår å endre på det vil overleve i maks et nanosekund, sier han til NTB.Når det gjelder mulig utflagging av opp mot 1.000 stillinger fram mot 2020 og flytting av oljehandlere til London, er det ifølge Lund ikke tatt noen avgjørelser ennå.VerdensklasseDe siste tre årene har Statoil vært med på fire av tolv av de største oljefunnene i verden. De fleste funnene som er gjort i bransjen de siste årene skjer i Øst-Afrika, Brasil og USA. Statoil åpnet onsdagens presentasjon med bilde av sitt og verdens største funn hittil i år, Bay du Nord i Canada.- Når vi skal utvikle oss utenlands må vi ha gode operasjonsbaser der vi er og integrere oss lokalt. Vi har for eksempel konserndirektør for utvikling og produksjon i Nord-Amerika plassert i Houston og strategi og forretningsutvikling plassert i London. Men hovedledelsen i Statoil vil alltid være i Norge, og Stavanger vil være hovedkontoret. Statoil har drevet fra Norge i over 40 år, og slik skal det fortsette å være.Statoil leverte som ventet et svakere resultat i tredje kvartal i år sammenlignet med i fjor. Olje- og gassgiganten hadde et driftsresultat på 39,3 milliarder kroner i årets tredje kvartal, mot 40,9 milliarder i samme periode i fjor. (©NTB)