Analytiker: - Har sett djevelen, vil ikke se ham igjen

Finansanalytiker Johanna Castor i meglerhuset Larrain Vial mener chilenske oppdrettere er ferdig med "djevelskapen".

Laks - Foto: Scanpix
Børs

- Når vi ser på de siste kvartalene, så de djevelen(red.anm.: de, som i chilenske oppdrettere). De fikk en ebit pr kilo på minus 1,90 dollar. De så djevelen og de vil ikke se ham igjen. Etter flere samtaler føler jeg at de kommer seg på fote igjen, sier finansanalytiker Johanna Castor fra Chiles ledende meglerhus, Larrain Vial til Intrafish.- De fokuserer igjen på langsiktig vekst, og ser ikke på ebit/kg, sier Castor.Hun presiserer at hun har sett på de aggregerte tallene for de fire største selskapene, ikke alle de børsnoterte.Castor mener ifølge nettstedet at de chilenske oppdretterne nå fokuserer på å få kontroll "senter for senter" og redusere kostnadene.Finansanalytikeren kommer også men en advarsel til utenlandske investorer. Hun mener en ikke bør investere mer i chilenske oppdrettsselskaper nå.- Ikke gi dem mer penger nå. De kommer bare til å tape dem. For å sitere en ekspert fra Norge, "å ha penger og likviditet for disse selskapene nå er ikke en god idé. Det reduserer fokuset og arbeidet med forbedring", sier Castor til Intrafish.Analytikeren er av den oppfatning at heller ikke bankene vil gi oppdretterne lån.- Selskapene må bedre produktiviteten før de får lånt mer penger. Kostnadene har steget den siste tiden. Det positive er at de ikke trenger så mye penger de neste to årene, sier Castor.

Nyheter
Børs