10 spinnville spådommer for 2014

Nye sovjetstater, bobler, deflasjon, børs- og valutakrakk. Saxo Bank er ute med sine "outrageous predictions" for 2014.

Megler på NYSE. Foto: AP Photo/Richard Drew.
Børs

Saxo Bank er ute med sine årvisse "outrageous predictions", altså denne gang for 2014.- Dette er ikke ment som pessimistiske utsikter. Det handler om kritiske hendelser som kan føre til endring - forhåpentlig til det bedre.- Historien viser, tross alt, at alle endringer - gode eller dårlige - finner sted etter kriser som følger av at "gamlemåten" å gjøre ting på har feilet kapitalt, sier bankens sjeføkonom Steen Jakobsen blant annet i en kommentar.Spådommene er - foruten Jakobsen - utarbeidet av aksjestrateg Peter Gamry, valutastrateg John J. Hardy, makrostrateg Mads Koefoed og råvarestrateg Ole Hansen.1) EU blir en sovjetstat Deflasjon og manglende vekst skaper panikk i EU-kommisjonen.En formuesskatt på 5-10 prosent trengs for å sette opp en "krisebuffer" som kan redde banker og stater.Sirkelen er sluttet, og Europa er tilbake til en Sovjet-modell.2) EU-motstandere kupper valget Anti-EU-partier fra Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Nederland kupper flertallet i valget på et nytt Europaparlament, og kaster Europa tilbake i politisk og økonomisk kaos.3) Ny IT-boble - "Fat Five" halveres "The Fat Five" i teknologisektoren, som ifølge Saxo Bank er Amazon, Netflix, Twitter, Pandora Media og Yelp, vil halveres. Det er som om en ny boble blir til inni en gammel boble.Som eksempel på tilstanden i denne delen av sektoren, trekker banken frem Snapchat - som uten inntekter og forretningsmodell - avslo et milliardbud fra Facebook.4) Desperate tilstander i Japan Innhentingen i verdensøkonomien stopper opp, og investorene flokker seg rundt yen - igjen. USDJPY går under 80, og en desperat japansk sentralbank sletter sine statsobligasjoner i et siste forsøk på å unngå deflasjonsfellen landet har vært i de siste 20 årene.Dette blir en nervepirrende reise til komplett usikkerhet og potensiell katastrofe med uante bieffekter, skriver banken.5) Deflasjon i USA Deflasjon blir Federal Reserves største hodepine.Kongressen setter i gang akt 2 av sitt "hvordan ødelegge USAs økonomi"-narrespill i januar, og igjen vil investeringer, sysselsetting og forbrukertillit bli skadelidende.Inflasjonen vil gå ned, ikke opp.6) Fed går "all-in" på boliglån USA fortsetter pengetrykkingen, og sentralbanken går "all-in" på boliglån med obligasjonskjøp på over 100 milliarder dollar i måneden.Ifølge Saxo Bank har de pengepolitiske lettelsene så langt skapt et kunstig bilde av at USAs økonomi er i bedring. Men boligmarkedet er fortsatt i respirator.7) Brent-oljen ned i 80 dollar Verdensmarkedet flyter over av olje, takket være Saudi-Arabia og stigende ikke-konvensjonell produksjon.Hedgefond bygger opp store short-posisjoner, og sender Brent-oljen ned i 80 dollar fatet.Først da reagerer produsentene med kutt, prisene skyter i været, og bransjen konkluderer med at høye priser ikke er gitt.8) Resesjon i Tyskland De gode tidene er over i Tyskland. USA og andre stormakter vil gå sammen og kreve at tyskerne reduserer sitt store handelsoverskudd.I tillegg kommer blant annet fallende energipriser i USA, reallønnsvekst som gir lavere konkurransedyktighet, og krav fra koalisjonspartneren SPD om å løfte de lavtlønte og middelklassen i landet.9) Paris-børsen krakker Paris-børsen kollapser under Hollande-regimets vanstyre. Boligprisene, som egentlig aldri korrigerte opp etter krisen, tar et svalestup og rammer tillit og forbruk hardt.CAC 40 stuper over 40 prosent.10) Vekstvalutaer stuper mot dollar Store underskudd på handelsbalansen gjør særlig Brasil, India, Sør-Afrika, Indonesia og Tyrkia sårbare - ifølge Saxo Bank "the fragile five".Landene vil rammes av svekket risikoappetitt som følge av renteoppgangen i kjølvannet av USAs nedtrapping av pengetrykkingen.De fem landenes valuta kan i verste fall stupe 25 prosent mot dollar, spår Saxo Bank.Les mer om de helt ville spådommene her

Nyheter
Børs